Refugiu ecologic în creasta masivului Godeanu

Salvamontiştii au finalizat lucrările de amenajare a unui refugiu de supravieţuire în creasta masivului Godeanu. Refugiul ecologic va fi dotat şi cu alimente.

Salvamontiştii gorjeni şi hunedoreni, rangerii parcurilor Retezat şi Domogled-Valea Cernei, precum şi specialiştii unei firme au conlucrat la asamblarea refugiului Scărişoara. Lucrările de amenajare au fost finalizate duminică, iar refugiul poate fi folosit de către iubitorii muntelui care se vor afla într-o situaţie de urgenţă.

„Este gata, este funcţional. Masivul acesta era unul dintre cele mai izolate din ţară, pentru că este înconjurat de un alt rând de munţi, se ajunge greu la el. Inclusiv noi, salvatorii, ajungeam foarte greu la el din cauza distanţelor mari. Un sponsor a dorit să ne ajute cu bani să facem un refugiu. Noi am ales zona aceasta, pentru că este cea mai izolată. L-am comandat. Fiind o zonă între două parcuri naturale, cu regim de protecţie, refugiul este integral ecologic, din materiale reciclabile. Are o capacitate de opt oameni”, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj.

Chiar dacă uşa va fi mereu deschisă, salvamontiştii avertizează că refugiul va putea fi folosit de turişti numai în caz de condiţii extreme. Adică pe timp de furtună şi în perioade cu temperaturi scăzute sau în caz de accidentări. Când vremea este bună, iubitorii muntelui îşi vor putea monta cortul lângă acesta. Investiţia se ridică la 10.000 de euro, cu tot cu transport şi montaj. Refugiul va fi dotat cu alimente cu termen mare de valabilitate şi perisabilitate redusă. Începând cu 2019, şi refugiile din lemn şi fibră de plastic ar putea fi dotate cu alimente.

„Pentru prima dată, tot datorită unui sponsor, altul, încercăm un experiment, să lăsăm şi alimente în el. Există o podea, care este mai înălţată de la sol, care se foloseşte pentru dormit, o masă, există suporţi pentru uscat hainele, loc în care se va putea face focul, dar nu cu lemne, ci cu primusuri speciale din munte. Chiar dacă sunt oameni care nu au ce mânca pe munte, pot să intre acolo. Şi dacă acest experiment cu alimentele va fi reuşit, probabil de acum încolo, la fiecare început de iarnă, o să lăsăm în toate refugiile din ţară astfel de alimente”, a mai spus Sabin Cornoiu.

Vizualizări: 977

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: