Reconstituire istorică: Bătălia de la Podul Jiului din Primul Război Mondial

În fiecare an, luna octombrie aduce în atenție un moment istoric crucial din timpul Primului Război Mondial: Luptele de la Podul Jiului, petrecute la 14 octombrie 1916. Cu mai bine de 100 de ani în urmă, la Târgu Jiu, la Podul Jiului, s-a desfășurat o confruntare de neuitat, unde locuitorii orașului și câțiva soldați români au rezistat eroic în fața unei armate invadatoare. Curajul și sacrificiul acestor oameni au lăsat o amprentă adâncă în memoria posterității și au servit drept exemplu de forță și rezistență.

Cu ocazia acestui moment istoric important, Consiliul Județean Gorj și Muzeul Județean "Alexandru Ștefulescu" au organizat o reconstituire istorico-militară care va aduce la viață acele momente eroice. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 14 octombrie 2023, între orele 10.00 și 14.00, în Parcul Central din Municipiul Târgu Jiu, la Podul dinspre Insulița Jiului.

Atmosfera de luptă va fi recreată cu ajutorul a 50 de participanți îmbrăcați în uniforme militare de epocă, care fac parte din Asociația "Tradiții Ostășești" din București, Asociația Culturală "Tomis" din Constanța, Asociația "Edelweiss Ost" din București și Asociația "6 Dorobanți" din București. Aceștia vor interpreta rolurile armatei române, armatei germane și armatei austro-ungare.

Moderarea reconstituirii "Luptelor de la Podul Jiului" va fi realizată de către Costin Scurtu, istoric din cadrul Muzeului Militar din Constanța, care va aduce în prim-plan detalii esențiale despre evenimentul istoric și contextul în care s-a desfășurat.


 

Galerie foto


Vizualizări: 2,171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: