Recenzorii gorjeni au renunţat la recensământ din prima zi. Vezi de ce!
Lenea i-a împiedicat pe câțiva dintre recenzorii gorjeni să mai participe la Recensământul Populației și Locuințelor, care a debutat ieri în toată țara. Când au văzut câte formulare au de completat pe parcursul celor 12 zile, aceștia au dat bir cu fugiții. Gheorghe Popescu, directorul Direcției Județene de Statistică Gorj, spune că pentru cei care au devenit indisponibili s-a recurs la recenzorii de rezervă. Cei care însă nu s-au retras din cauza banilor sau pentru că era prea mult de lucru au întâlnit pe teren atât gospodari reticenți, cât și persoane pregătite pentru recensământ.
Câţiva recenzori din Gorj și-au dat seama în prima zi a recensământului că trebuie să completeze prea multe formulare sau că pentru această muncă se plătesc prea puțini bani și au renunțat. Un astfel de caz a avut loc ieri dimineața chiar la Bălești. Gheorghe Popescu, directorul Direcției Județene de Statistică Gorj, spune că lenea este unul dintre motivele care i-a determinat pe aceștia să renunțe. ”În condițiile în care recenzorii au renunțat operativ se face înlocuirea acestora cu recenzorii de rezervă, care la rândul lor au fost instruiți. Și la noi în județ se întâlnesc astfel de situații. Cei care renunță din diferite motive fac o cerere la primărie că renunță. În același timp predau și plicul de instructaj pe care l-au luat. Comisiile teritoriale recrutează din recenzorii de rezervă care au fost instruiți și li se repartizează sectorul celui care a devenit indisponibil din diferite motive, uneori chiar din lene”, afirmă Gheorghe Popescu.
Gorjeni reticenți
Cei care nu au fost loviți de lene au găsit oameni reticenţi dar şi binevoitori. O localnică din Bălești a refuzat recenzorul ieri dimineață deoarece avea foarte multă treabă în gospodărie și nu aveau actele pregătite. ”Acest recensământ este complex, eu am un număr de 84 de gospodării, am sectorul 11 din Bălești. Cred că cele 12 zile vor fi suficiente pentru recenzarea gospodăriilor pentru că sunt oameni din comuna noastră, pe care îi întâlnim zilnic la primărie. Unii mai stau să se gândească la suprafața casei, dar nu este un chestionar la care să nu se poată răspunde un om obișnuit. Acordăm cam 30 de minute unei gospodării”, spune Janina Nanu, recenzor. Alții s-au pregătit de teama amenzilor uriașe la care sunt expuși. ”Am urmărit știrile și știm ce ne paște dacă nu răspundem cerințelor. Amenda este de 5.000 lei și vrem să respectăm legea”, afirmă unul dintre localnicii comunei Bălești.
Interogaţi mai ca la Poliţie
Un pensionar intervievat a declarat că întrebările s-au mai complicat de la ultimul recensământ. ”Față de întrebările de la recensământul anterior acestea sunt mai complicate. Se cer mai multe date, în special pentru persoană, dar atunci s-au cerut mai multe date pentru locuință. Munca de recenzor e grea pentru că la o familie de 6-7 persoane și nepregătiți se descurcă foarte greu. Trebuie să îi interogheze mai ca la Poliție ca să scoată totuși ceva”, spune Vasile Spineanu. Iar pentru că a lucrat la Direcția de Statistică timp de câțiva ani, acesta le-a transmis oamenilor că nu au de ce să se teamă de întrebările adresate. ”Sunt niște date care se recoltează de pe teren, se prelucrează și după asta se pot trage niște concluzii la nivel de țară. Oamenilor le e frică să răspundă deoarece cred că dacă declară cine știe ce ă îi impozitează la primărie. Acestea sunt date confidențiate și nu ajunge nimeni la ele”, mai explică Vasile Spineanu.
RAPORTARE
Pe teren au fost trimiși 2207 recenzori, recenzori șefi și șefi de circumscripții. ”Începând de mâine dimineața, prin SMS-uri se va raporta numărul de locuințe și persoane recenzate. De asemenea, această raportare se va face zilnic între orele 10.00 și 11.00 cumulat, de la începutul perioadei de recenzare”, explică Gheorghe Popescu.