Reactivarea datoriilor duce la închiderea UM Sadu. Vor fi 900 de șomeri!
Fabrica de armament de la Sadu riscă închiderea în condiţiile în care vor fi reactivate datoriile. În urmă cu câţiva ani, Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament şi material de război, cu condiţia să scoată profit pe o perioadă de 3 ani. Termenul limită expiră în această toamnă, iar UM Sadu a ieşit în pierdere în ultimii ani. Conducerea Uzinei Mecanice speră ca termenul să fie prelungit întrucât reactivarea datoriilor ar duce la închiderea societăţii.
Uzina Mecanică Sadu se află într-o situaţie critică. Fabrica de armament riscă să fie închisă în condiţiile în care se vor reactiva datoriile. Asta pentru că nu şi-a putut îndeplini condiţia de a scoate profit pe ultimii trei ani. UM Sadu a continuat să iasă în pierdere, iar termenul limită expiră în această toamnă. „Am înţeles că se încearcă o prelungire a perioadei care se încheie la toamnă. În primul an, când s-a produs anularea, s-a văzut în documente profit, dar în următorii ani doi s-au înregistrat pierderi. Dacă se reactivează datoriile este clar că vom închide societatea. Cei 900 de angajaţi ai UM Sadu nu pot susţine datoriile unităţii din anul 1990 încoace”, a declarat Nicolae Dijmărescu, directorul general al UM Sadu.
Fabrica de armament din Gorj ar trebui să plătească datorii de peste 200 de mii de lei, în condiţiile în care se va opera reactivarea acestora. „La vremea respectivă s-au anulat datorii de aproximativ 155 de mii de lei, din totalul de 202 mii de lei. Ordonanţa 25 spunea, la vremea aceea, că ar fi purtătoare de dobânzi, că s-ar recalcula dobânzile după trei ani, ori acum aşa cum a fost modificată Ordonanţa 25 se spune că se repun obligaţiile şi reia calculul penalităţilor şi dobânzilor de la data repunerii, asta ar însemna că se mai adaugă doar restanţa de 65 de mii de lei”, a declarat Ana Diţescu, directorul economic al UM Sadu.
PIERDERI
UM Sadu nu a înregistrat profit decât în primul an, când s-a produs anularea, în următorii doi ani ieşind pe pierdere. „Acum înregistrăm o pierdere mai mică, sperăm să ne revenim până la sfârşitul anului, nu sperăm la un profit, dar sperăm să ajungem la o pierdere aproape de zero. Reactivarea datoriilor înseamnă închiderea societăţii. Sperăm la o prelungire sau la anularea definitivă a datoriilor fără acel termen de trei ani pentru profit”, a precizat Ana Diţescu.