Raport ANAF: Directori dezastru la UEF Motru, mii de euro de returnat
UEF Motru ar putea scăpa de faliment dacă ar reuşi să recupereze banii imputaţi de ANAF foştilor şefi. Atât foştii directori Ilie Petrescu şi Ion Cojocaru, cât şi reprezentanţii CEO în Consiliul de Administraţie au de restituit sume mari de bani din cauză că, ani la rând, şi-au luat salariile 100% fără să fi realizat indicatorii de performanţă, condiţie prevăzută în contractele de mandat. Trei dintre membrii Consiliului de Administraţie vor fi nevoiţi să plătească din buzunarele proprii suma de 10.000 de euro, daunele morale câştigate în instanţă de Ion Cojocaru. Imputarea s-a făcut de către ANAF, care consideră că prejudiciul trebuie suportat de cei ce au semnat decizia de demitere a lui Cojocaru, nu de UEF.
Foştii şefi de la Unitatea de Execuţie şi Foraje Motru au fost daţi în judecată în urmă cu câteva zile pentru restituirea salariilor încasate ilegal în ultimii ani. Procesul vine după un control ANAF, desfăşurat la UEF Motru în perioada decembrie 2015- martie 2016. Directorii Ilie Petrescu şi Ion Cojocaru şi-au încasat salariile 100% fără să fi realizat indicatorii de performanţă, ca atare ANAF le-a imputat restituirea banilor. „În urma verificărilor ANAF s-au constatat unele nereguli şi s-au trasat măsuri sancţionatorii fiind imputate anumite sume de bani fostelor conduceri. Dumnealor nu au realizat indicatorii, dar şi-au încasat salariile 100%. Dacă indicatorii nu erau realizaţi 100%, salariul trebuia diminuat în raport de realizarea indicatorilor”, a declarat Sebastian Brânzan, juristul UEF Motru. Ilie Petrescu are de restituit cea mai mare sumă de bani dintre şefi chemaţi în instanţă de UEF. „A rezultat imputarea unor sume de bani, pentru domnul Petrescu de circa 20.000 de lei, iar pentru domnul Cojocaru de aproximativ 5.000 de lei. Domnul Cojocaru mai avea şi 2 telefoane mobile şi o geantă laptop de restituit, sunt lipsuri constatate la inventarierea anuală din 2014-2015. Când a fost revocat din funcţia de director nu le-a restituit”, a precizat Brânzan.
Plătesc daune morale din buzunarele proprii
Şi reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia în Consiliul de Administraţie al UEF Motru, de la vremea respectivă, au de restituit bani încasaţi ilegal prin indemnizaţiile de şedinţă. „Şi pentru cei din Consiliu de Administraţie era o prevedere în contractele lor cum că li se diminuează indemnizaţia de şedinţă, proporţional cu gradul de realizare al indicatorilor. Ei aveau procent în raport de salariul directorului şi dacă se diminua la director, se diminua şi la ei, lucru care nu s-a întâmplat, şi ca atare s-au lăsat nişte imputaţii şi pentru dânşii”, a declarat Sebastian Brânzan. UEF Motru a chemat în instanţă cea mai mare parte a Consiliul de Administraţie. Este vorba despre Adela Brînzan- preşedintă; Dumitru Horhoianu şi Adrian Stăncioi- membrii. Situaţia acestora este dificilă, mai ales că vor trebui să plătească din propriile buzunare şi daunele morale câştiagte în instanţă de fostul director Ion Cojocaru. „ANAF a imputat suma de 10.000 de euro, daune morale câştigate de domnul Cojocaru. Curtea de Apel i-a acordat aceşti bani pentru revocarea contractului de mandat. Dumnealor trebuie să-i plătească banii pentru că, în baza hotărârii CA semnată de ei, a încetat contractul de mandat al domnului Cojocaru”, a precizat juristul UEF Motru.
Scorţariu nu a votat şi a scăpat să plătească
Oprea Vasile Scorţariu, expert CEO, a fost înlocuit în Consiliu de Administraţie UEF Motru din cauză că nu a votat revocarea lui Ion Cojocaru din funcţia de director. Deşi la vremea respectivă părea neîndreptăţit, acum s-a demonstrat că tot răul a fost spre bine. „La vremea respectivă, în Consiliul de Administraţie, era şi domnul Scorţariu, dar dumnealui s-a abţinut. Din procesul-verbal de şedinţă, rezultă că domnul Scorţariu a solicitat punct de vedere juridic dacă este legal să fie revocat domnul Cojocaru, dar nu s-a cerut de către ceilalţi. Ca atare, dumnealui nu va plăti aceşti bani”, spune Sebastian Brânzan.