Primarul Petre Guşiţă s-a dovedit a fi „Regele Gunoaielor“
Primarul de la Jupâneşti, Petre Guşiţă, va plăti cu vârf şi îndesat pentru că a îngropat gunoaiele în pământ, în loc să le ducă la depozitul ecologic. După ce comisarii Gărzii de Mediu au excavat un islaz comunal unde au găsit tone de gunoaie, văzând că nu mai are scăpare primarul şi-a dat acordul pentru a fi excavat şi terenul pe care susţine că îl administrează în calitate de persoană fizică. Aici au fost găsite alte tone de deşeuri.
Primarul şi-a dat ieri acordul scris pentru a se putea intra pe terenul pentru care s-a bătut cu pumnii în piept că îl are în administrare, motiv pentru care nu lăsase comisarii de mediu să intre să facă verificări. În urma excavării a ieşit la iveală ceea ce se aştepta toată lumea, alte tone de gunoi, îngropate în pământ. Localnicii spun că nu se miră pentru că au văzut maşinile de gunoi când treceau. “Aici au fost îngropate 10 maşini de gunoi. Am văzut când treceau cu ele spre pârâu, nu aveau ce să caute în partea aia. Asta este crimă şi un adevărat focar de infecţie“, spun localnicii. Oamenii din comună sunt supăraţi pe primar în urma acestui scandal, deoarece, din dorinţa de a scăpa, Guşiţă dă vina pe localnici, că ei au aruncat gunoaiele acolo.
Primarul va plăti 3 amenzi, una din buzunar
erenul din Vidin, de care primarul răspunde printr-o procură specială, a fost excavat ieri, după ce Petre Guşiţă şi-a dat acordul scris că le permite comisarilor Gărzii de Mediu să facă verificări. Aşa se face că tonele de gunoi au ieşit la suprafaţă. Primarul nu a fost de faţă când acest control a fost efectuat. Pentru că terenul îl are în administrare în calitate de persoană fizică, amenda pentru acest depozit de deşeuri o va suporta din propriul buzunar. “Petre Guşiţă va fi sancţionat cu o amendă cuprinsă între 25.000 şi 50.000 de lei“, a declarat Simona Cornea, comisar coordonator al Gărzii de Mediu.
Corpul de Control al Prefectului face verificări
Fiind vorba de proprietate privată, controlul s-a desfăşurat sub atenta supraveghere a poliţiştilor din comună. La faţa locului, în urma sesizărilor consilierului local Cristi Sârbu, a venit şi Corpul de Control al Prefectului, care va verifica legalitatea actelor, dar şi modul în care au fost cheltuiţi banii publici. “Noi vom verifica unde sunt banii încasaţi pe gunoi, dacă deşeurile nu au mai fost transportate“, a declarat Constantin Burcheci, membru al Corpului de Control. O anchetă au început şi procurorii, primarul fiind acuzat de delapidare şi abuz în serviciu. Gunoaiele descoperite în urma excavării au fost încărcate în maşini şi duse la depozitul ecologic.
Comuna Jupâneşti, alături de alte trei comune - Săuleşti, Turburea şi Berleşti - face parte dintr-un proiect integrat de colectare a deşeurilor, finanţat din fonduri europene, unde gestionarul sistemului de strângere a gunoaielor este primarul Petre Guşiţă. Potrivit unor acte semnate de edilul şef, pentru salubrizarea celor patru comune sunt necesari aproximativ 10.000 de lei pentru cheltuielile lunare cu salariile personalului, aproximativ 3.500 de lei pentru achiziţionarea combustibilului şi în jur de 3.000 de lei lunar pentru plata operatorului judeţean de colectare.