Primarii de ieri, şomerii de azi! Ce fac foştii aleşi locali!
Foştii primari şi viceprimari îngroaşă rândurile şomerilor după ce au pierdut alegerile locale din iunie 2016. După 20 de ani de administraţie publică, Maria Dumitraşcu, fosta primăriţă de la Berleşti, a devenit şomeră cu o indemnizaţie de aproximativ 700 de lei/lună. Şomer este şi Constantin Vicol, fostul viceprimar de la Negomir, iar alţi foşti viceprimari s-au interesat de actele necesare la şomaj. Unii dintre foştii edilii au ales să stea în umbra actualilor primari, drept consilieri personali. Cei mai fericiţi au avut posibilitatea să se întoarcă la fostele locuri pe muncă, pe funcţii mult mai bine plătite decât cea de primar.
Maria Dumitraşcu, fosta primăriţă de la Berleşti, şi-a depus dosarul de şomaj chiar în luna în care a pierdut alegerile. Aceasta spune că va încerca să-şi caute un loc de muncă abia peste câteva luni. „Nu rămân în primărie, doar consilier local. Nu am o altă funcţie în primărie şi nici nu vreau. Mi-am băgat şomajul, după 20 de ani de administraţie publică. Până în momentul de faţă, nu m-am interesat de vreun loc de muncă, vreau să mă liniştesc, să-mi iau un fel de concediu, pentru că de 20 de ani nu am avut nici un fel de concediu”, a declarat Maria Dumitraşcu.
În aceeaşi situaţie cu aceasta se află mai mulţi foşti viceprimari. „Doamna Dumitraşcu şi-a depus dosarul de şomaj la centrul de la Târgu Cărbuneşti. La Rovinari, şi-a depus dosarul de şomaj domnul Constantin Vicol, fostul viceprimar de la Negomir. Aceştia şi-au intrat deja în drepturi, dar în afară de dumnealor mai sunt şi alţi foşti viceprimari care au venit la Agenţia de Şomaj pentru a se interesa de acte necesare”, a declarat Romeo Chiriac, şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj.
Indemnizaţiile de şomaj pe care le primesc foştii aleşi locali variază între 600-800 de lei/lună, în funcţie de vechime.
Consilieri personali ai actualilor primari
Doi dintre foştii primari au rămas tot în primărie, însă în funcţia de consilier personal al noului primar. Este vorba despre Ion Gruescu, fostul primar de la Negomir, şi Elena Mosor, fosta primăriţă de la Alimpeşti. „Am rămas consilier personal al actualului primar. Sunt multe proiecte pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit. Acum sunt puţin mai relaxat pentru că nu mai e responsabilitatea aşa de mare, dar încă nu am ieşit din stresul acela. După 35 de ani de primărie, mi-e greu să-mi ies din mână”, a declarat Ion Gruescu. Acesta a precizat că lumea îl strigă în continuare „domnul primar”. „E un o situaţie puţin comică pentru că angajaţii primărie îmi zic în continuare „domnul primar”, mi-e greu şi mie când mă recomand, mă recomand „fostul primar”. Îmi voi amenaja un alt birou în primărie, nu voi rămâne în acelaşi birou cu actualul primar, pentru că nu vreau să-l influenţez în nici un fel în luarea deciziilor, vreau doar să-l ajut cu proiectele”, spune Gruescu.
Şi Elena Mosor vrea să continue proiectele demarate pe vremea când era primar. „Sunt consilier al primarului dar cu timp redus, cu o jumătate de normă, atât am acceptat eu, atât mi se pare normal, că în acest timp pot să duc la îndeplinire închiderea acestor proiecte, ca primăria să nu fie nevoită să dea banii înapoi prin rezilierea contractelor de finanțare care ar fi o mare problemă pentru întreaga comunitate", a declarat Elena Mosor.
Foşti primari, tot în funcţii de conducere
Sunt şi primari care au pierdut fotoliile de la primărie, însă stau tot pe scaune de şefi, în funcţii mult mai bine plătite ca în administraţia locală. Printre aceştia se află şi Mihai Mazilu, fostul primar de la Târgu Cărbuneşti. „M-am întors la Petrofac, la Ţicleni, am deja două săptămâni de activitate. Totul e trecător în lumea asta, dar e un lucru extraordinar să revii la prima dragoste. Cei 8 ani petrecuţi la primărie n-au trecut degeaba. Mă mândresc cu ce am lăsat în urma mea, nu am trecut precum acceleratul prin Târgu Cărbuneşti. Am lăsat investiţii de peste 70 de milioane de euro”, a declarat Mihai Mazilu. Acesta spune că a fost bine primit de către foştii colegi. „Lucrez pe aceeaşi funcţie de pe care am plecat acum 8 ani, inginer şef la Petrofac, sunt pe acelaşi loc de muncă cu soţia mea, m-am reîntâlnit cu foştii colegi. Am fost bine primit de colegi, pe unii dintre ei eu i-am primit stagiari, acum sunt manageri. Eu le-am împărtăşit meseria pe care o ştiam la vremea. Salariul este confidenţial”, a precizat Mazilu.
Şi Dumitru Gâlceavă, fostul primar de la Turceni, îşi va începe activitatea, peste două zile, tot pe o funcţie de conducere. „Aştept să-mi aprobe revenirea pe fostul post din care am fost suspendat când am venit la primărie. Am plecat din funcţia de director financiar-contabil de la spital. Am discutat cu domnul director şi urmează să dea dispoziţia ca de miercuri să încep serviciul”, a declarat Dumitru Gâlceavă.
Reîncadraţi la 1 iulie
La fostele locuri de muncă s-au reîntors şi ceilalţi foşti primari. Dorin Hanu, fostul primar de la Motru, a revenit în minerit. „Sunt inginer minier în cadrul Biroului Producţie de la Unitatea de Închidere şi Conservare (UIC) Motru. Am început activitatea cu data de 1 iulie. În anul 2004, am fost directorul Minei Lupoaia, dar mina respectivă este în stare de conservare şi face parte din UIC”, a declarat Dorin Hanu. Acesta spune că vrea să iasă la pensie din minerit. „Am procedat exact aşa cum am zis când am ieşit prima dată primar: am venit în Motru ca inginer în bazinul carbonifer, vreau să ies la pensie ca inginer minier. E atâta linişte de nu-mi vine să cred. Îmi încarc bateriile văzând cu ochii”, a precizat Hanu.
La fostul său loc de muncă s-a reîntors şi Aurelian Cotârlău, fostul primar de la Scoarţa. „M-am întors la Ocolul Silvic Târgu Cărbuneşti, sunt inginer silvic, de acolo am venit la primărie. Nu rup definitiv legătura cu primăria, rămân consilier local”, a declarat Cotârlău.