Pot fi angajații mai productivi lucrând 4 zile pe săptămână? 

Programul de lucru cu 5 zile lucrătoare pe săptămână a fost implementat în 1940, când s-a stabilit ca salariații să lucreze 40 de ore pe săptămână. Acest sistem s-a menținut până în zilele noastre, însă, după 2020, s-a ajuns la concluzia că acest sistem este demodat. Prin urmare, în unele țări s-a trecut la un regim de muncă comprimat, cu 32 de ore lucrate (4 zile lucrătoare).

Aplicabilitatea noului sistem se poate dovedi mai puțin practică în domenii în care se lucrează 7 zile pe săptămână, precum jocurile de noroc din cazinouri, așa cum este ICE cazino, sectorul de sănătate și îngrijire sau ospitalitate. Acestea s-ar putea confruntă cu lipsa de personal. Însă, în alte domenii, s-a constatat o creștere a productivitățîi cu 20%-40%, dovedind că acest sistem poate fi avantajos atât pentru angajatori, cât și pentru angajați.

Care sunt avantajele sistemului de lucru cu 4 zile pe săptămână?


Se discută despre o serie de avantaje vizibile atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. În ceea ce privește angajatorii, aceștia beneficiază de o productivitate crescută, chiar dacă programul de lucru s-a redus cu 8 ore. Mai mult decât atât, nivelul de satisfacție al angajaților a crescut, acesta fiind un aspect important pentru majoritatea companiilor care își doresc fidelizarea angajaților.

Totodată, angajatorii vor avea parte de costuri scăzute dat fiind faptul că nu se lucrează decât patru zile. Astfel, vor scădea costurile de la facturile de utilități (energie electrică, apă, mentenanță, etc) și alte cheltuieli adiacente, precum costurile de mâncare, apă și cafea. Aproximativ 66% dintre companiile care au aplicat acest program au reușit să facă economii în acest sens.

Angajații, la rândul lor, beneficiază de o zi liberă în plus, ceea ce ii ajută din punct de vedere al bunăstării fizice și mentale. De asemenea, pe lista avantajelor oferite de programul cu 4 zile lucrătoare se mai numără:

·       Crește rata de angajare – calitatea vieții este unul dintre factorii definitorii pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Programul de lucru flexibil a contribuit la creșterea nivelului de angajare pentru 68% dintre companii.

·       Reducerea nivelului de epuizare a angajatului – acesta va beneficia de timp mai îndelungat de recuperare, având la dispoziție 3 zile, nu 2 ca până acum.

·       Crește motivația angajatului – având în vedere că weekend-ul va fi de 3 zile, angajatul va lucra într-un ritm mărit.

·       Scăderea numărului de zile de concediu medical – reducerea nivelului de epuizare mentală și fizică va conduce și la scăderea numărului de zile necesare recuperării angajatului, care nu va mai avea nevoie de concediu medical în acest sens.

·       Se îmbunătățește nivelul de relaxare al angajaților – perspectiva de a lucra numai patru zile îl determină pe angajat să se simtă mai bine.  

Chiar și din punct de vedere al mediului înconjurător, lucrurile se îmbunătățesc dacă s-ar implementa acest sistem de lucru. Amprenta de carbon se va reduce considerabil (cea mai elocventă dovadă fiind înregistrată în perioada pandemiei, la nivel global, cu o scădere de 17% într-o lună).

Zile mai puține lucrate înseamnă și un număr mai mic de angajați care fac naveta, ceea ce conduce la reducerea emisiilor de carbon generate de mijloacele de transport în comun și proprii ale acestora.

Există dezavantaje pentru sistemul de muncă de 4 zile?


Pe lângă faptul că în anumite domenii de activitate este greu de implementat acest program, mai sunt și alte dezavantaje. De exemplu, reducerea programului de lucru are efecte negative în domeniul asistenței oferite clienților, nivelul de satisfacție al consumatatorilor reducându-se drastic. Și bunastrarea angajaților poate fi afectată negativ, mai ales în cazul celor care și-au programat executarea lucrărilor într-o perioadă de cinci zile.

În domeniul prestărilor de servicii pot apărea costuri sumplimentare, pentru că se depășește programul săptămânal de lucru, iar ceea ce se lucrează în afara programului implică plata dublă. Chiar dacă s-a constatat o creștere a productivității între 20% și 40%, în unele domenii de activitate, calitatea muncii a scăzut, crescând nivelul stresului.

Care sunt statele care au adoptat deja programul de lucru de patru zile?


Deja există mai multe state care au implementat acest sistem de muncă. Belgia este primul stat care a adoptat această măsură în 2022, iar din 2023 Emiratele Arabe Unite le permit companiilor și angajaților să opteze pentru lucrul timp de patru zile pe săptămână. Tot în 2022, peste 90% dintre islandezi și-a redus programul de muncă la 4 zile săptămânal. 

Lituania a adoptat sistemul cu 32 de ore pe săptămână pentru părinții care au copii. De asemenea, și în Franța, peste 10000 de angajați au trecut la săptămână cu patru zile. Totodată, mai sunt și alte țări care au testat acest program de lucru, precum Marea Britanie, Spania, Irlanta, SUA, Japonia, Canada și Africa de Sud. 

În curs de aplicare a acestui sistem se află Portugalia și Brazilia. România nu se numără printre aceste țări, dar deja angajatorii oferă un program de lucru hibrid, în care se alternează munca de acasă, cu mersul la birou.

Vizualizări: 695

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: