Planul făcut de liderii sindicali și politicieni pentru pensionarea minerilor

Patru parlamentari gorjeni din coaliția de guvernare au semnat o minută cu liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia, prin care își asumă să găsească soluții pentru reducerea cu până la 13 ani a vârstei de pensionare a minerilor și energeticienilor, dacă aceștia îndeplinesc unele condiții. Mai exact, dacă au 52 de ani, 30 de ani vechime în muncă, din care 25 lucrați în cariere miniere sau termocentrale pe cărbune.

Planul ar fi să se urgenteze aprobarea unui act normativ aflat în dezbatere parlamentară, iar pe 14 decembrie să fie o întâlnire pe această temă cu ministrul Muncii, Marius Budăi.

“Această propunere legislativă va fi dezbătută în Senatul României la mijlocul luni decembrie, ulterior şi în Camera Deputaților (cameră decizională) urmând ca până la sfârşitul lunii februarie legea să fie adoptată şi să producă efecte”, se arată în minuta pe care o prezentăm integral mai jos.

Minută

Cu prilejul întâlnirii parlamentarilor din coaliția de guvernare, Prefect, Presedintele Consiliului Judetean Gorj şi Preşedintele directoratului Societății C.E.O S.A cu reprezentantii federatiilor sindicale reprezentative din Societatea C.E.O S.A din data de 10.12.2021

La această întâlnire au fost abordate aspecte ce țin de aplicabilitatea Legii nr.197/2021, în care personalul din unităţile de producție a energiei electrice, in termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unitățile de extracție a cărbunelui, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru un stadiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în astfel de activităţi.

Atât parlamentarii coalitiei de guvernare cât şi preşedintele Consiliului Judetean Gorj, au scos în evidenţă faptul că tehnica legislativă nu permite emiterea unei ordonante de urgentă de către Guvern în timp ce există pe circuitul de avizare/dezbatere în Parlamentul României, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L.475/2021).

Această propunere legislativă va fi dezbătută în Senatul României la mijlocul luni decembrie, ulterior şi în Camera Deputaților (cameră decizională) urmând ca până la sfârşitul lunii februarie legea să fie adoptată şi să producă efecte.

Continuarea acestor discuții se va realiza în data de 14.12.2021 la Palatul Parlamentului în prezenta Ministrului Muncii și Protecției Sociale, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Preşedintele Casei Nationale de Pensii, parlamentarii din judetul Gorj si reprezentanţii Federaţiilor Sindicale reprezentative din Societatea C.E.O. SA.

La finalul întâlnirii de astăzi liderii federaţiilor sindicale au transmis că se vor suspenda protestele până la luarea unei decizii.

Domnul Cristinel RUJAN

Domnul Mihai WEBER

Domnul Claudiu Manta

Domnul Gheorghe Pecingină

Domnul Cosmin Mihai Popescu

Domnul Daniel Burlan

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate UNIVERS- Adrian Marciuc

Federatia Natională Mine Energie- Pirvulescu Dumitru

Federaţia Energetica - Constantinescu Paul

Federația Sindicatelor Libere şi Independente Petrol Energie- Gelä Ionescu

Vizualizări: 7,936

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: