Muzeul de la Preajba, necunoscut gorjenilor

Un muzeu sătesc a fost amenajat la Preajba în memoria omului de cultură Alexandru Doru Şerban care s-a stins din viaţă la vârsta de 63 de ani, răpus de o boală nemiloasă. Scriitorul gorjean şi-a donat întreaga colecţie de obiecte vechi, care a fost frumos aranjată în două încăperi ce reprezintă o bucătărie şi o cameră ţărănească. Deşi majorarea obiectele expuse au o vechime de peste 100 de ani, doar localnicii ştiu de existenţa acestui muzeu.

Sute de obiecte de valoare sunt expuse în cadrul unei muzeu sătesc amenajat în incinta grădiniţei din Preajba. Acesta a fost realizat la iniţiativa scriitorului gorjean, Alexandru Doru Şerban, care şi-a donat întreaga colecţie de obiecte vechi. Deşi muzeul nu este redat circuitului turistic, aici pot fi admirate o bucătărie ţărănească şi o cameră de zi, aşa cum erau ele dotate de către bătrânii satului. Vizitatorii au ocazia de a vedea obiecte precum oalele de pământ, vatra ţărănească, războiul de ţesut, fier de călcat, mobilier vechi şi costume populare. “Am aranjat frumos toată colecţia donată de Alexandru Doru Şerban: într-una din încăperi a fost amenajată o bucătărie ţărănească, iar în cealaltă o cameră de locuit. Obiectele expuse sunt foarte valoroase, cele mai multe fiind vechi de peste 100 de ani. De exemplu, putina de varză realizată dintr-un singur trunchi de copac şi vasul în care bătrânii ţineau cerealele, împletit din nuiele şi lipit cu lut. Deşi nu avem mulţi vizitatori, toţi cei care vin aici rămân uimiţi de aceste obiecte ce nu mai pot fi întâlnite în ziua de astăzi”, a declarat Roza Căvăloiu, îngrijitorul Grădiniţei Preajba. Aceasta a mai precizat că obiectele expuse sunt folosite şi ca material didactic. “Muzeul este vizitat de copiii din sat. În urmă cu câteva zile, un bunic şi-a adus nepoata pentru a vedea pe viu obiectele de care se face referire în povestea “Inul şi cămeşa”. În continuare avem deschidere pentru a primi şi alte obiecte de valoare pentru a le putea expune. Suntem convinşi că peste câţiva ani aceste obiecte vor fi foarte apreciate”, a mai precizat Roza Căvăloiu.

MUZEE

Directorul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu” spune că este foarte greu ca acest muzeu să fie redat circuitului turistic din cauza lipsei fondurilor. “În Gorj sunt multe muzee săteşti realizate în memoria fiilor satului, însă acestea nu pot fi redate circuitului turistic din cauza lipsei fondurilor. De exemplu, pentru a putea fi vizitat de turişti, la Preajba ar trebui să trimitem un angajat al nostru, care să asigure un program de vizitare. În condiţiile actuale nu se pot face angajări, iar instituţia se confruntă deja cu un deficit de personal”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu”.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: