Legea lui Ciurel produce revoltă în piaţa de energie
Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România - AFEER susţine că punerea în aplicare a modificărilor recent aduse Legii energiei ar putea produce grave prejudicii participanţilor din piaţă. Este vorba de modificările aduse legii la iniţiativa fostului manager al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi susţinute de mai mulţi parlamentari de Gorj. Legea, în noua formulă, permite Complexului Oltenia să facă în piaţă mix energetic pentru vânzarea unor pachete la preţ avantajos. Intermediarii nu văd asta cu ochi buni.
AFEER susţine că modificările la lege creează premisele unor interpretări şi aplicări abuzive ori eronate. "După o analiză asupra modificărilor operate la lege, ne exprimăm uimirea, dar şi îngrijorarea, faţă de modul în care s-a decis aprobarea unor amendamente, care - în opinia noastră - vor produce controverse şi vor crea disfuncţionalităţi pe piaţa energiei", se arată în comunicatul AFEER. "....peste noapte au fost luate în dezbatere anumite propuneri venite, conform informaţiilor noastre, din partea unei singure companii", a declarat preşedintele AFEER, Ion Lungu. Compania este chiar Complexul Energetic Oltenia, modificările la lege fiind iniţiate şi susţinute de parlamentarii din Gorj.
Potrivit AFEER, una dintre modificările operate conferă dreptul producătorilor de a încheia contracte cu alţi producători, realizând un mix energetic, în scopul de a oferta apoi energia electrică pe piaţa internă sau la export. Astfel, potrivit alin. 3 al art. 29, "Producătorii de energie electrică au dreptul să perfecteze contracte cu alţi producători, realizând un mixt energetic, pentru a oferta pe piaţa internă sau la export energia electrică, în conformitate cu art. 28 si celelalte prevederi legale in vigoare".
Cu alte cuvinte, CE Oltenia va putea cumpăra energie ieftină de la un alt producător, cum ar fi Hidroelectrica, iar cu acest pachet să meargă în piaţă la un preţ care să-i acopere costurile.
În lege a mai fost introdusă o prevedere prin care Transelectrica trebuie să asigure acelaşi tarif pentru introducerea în reţea (Tg) tuturor operatorilor, tarif care în prezent este diferenţiat pe zone ale ţării, cel mai mare fiind în Oltenia. Potrivit AFEER, tarifele sunt stabilite de ANRE în funcţie de cât de mari sunt cantităţile injectate în reţea în cele opt zone.
AFEER mai are şi alte obiecţii şi propune ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 123/2012 - Legea energiei electrice si a gazelor naturale sa fie reexaminata în Parlament, cu luarea în considerare a opiniilor exprimate de participanţii la piaţă la momentul supunerii spre dezbatere publică a proiectului de lege. Legea a fost trimisă spre promulgarea preşedintelui Iohannis.
SUSŢINERE
Modificările legii energiei au fost susţinute de parlamentarii PSD din Gorj, plus Dian Popescu, care era la acea vreme liberal. A fost nevoie de doi ani până la votul final, vot la care au asistat şi liderii sindicali din SMEO. Au fost invitaţi şi cei din FNME, dar aceştia nu au ajuns, fiind o problemă internă de comunicare. Ciurel a subliniat într-un interviu meritul celor de la SMEO, care au pus presiune pe parlamentari în timpul votului, filmându-i cu telefoanele mobile.