Insolvenţa CE Hunedoara, planificată de la înfiinţare
Firma care se ocupă de insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara susţine că aceasta a fost planificată încă de la înfiinţarea companiei. Astfel nu îşi explică de ce compania şi-a fundamentat toate bugetele din ultimii ani pe pierdere. Raportul întocmit de firma de lichidare, GMC SPRL, cu privire la cauzele intrării în insolvență, arată că energia produsă de Complexul Energetic Hunedoară are costuri de două-trei ori mai mari decât preţul pieţei.
Complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara trec prin perioade dificile din 2012, de când s-au înfiinţat. CE Oltenia a avut pierderi uriaşe în 2014-2015, adică 350 de milioane de euro, dar măcar îşi propusese să facă profit. În schimb, bugetele de la CE Hunedoara au fost fundamentate pe pierdere.
Potrivit raportului celor de la GMC SPRL, costurile de producţie a energiei în cadrul complexului sunt de două ori mai mari decât preţul pieţei, ceea ce a dus la decapitalizarea treptată a societăţii. "Adăugând toate (...) costurile de producție a energiei electrice ajungem la un cost mediu de cca. 360 lei/MWh (crescător an de an) iar prețul de vânzare pe piață liberă a energiei electrice este în aceste zile de cca. 115 lei/MWh. Vânzarea producției sub prețul de producție a dus la decapitalizarea treptată a societății și inevitabil la insolvență. Iar acest proces a avut loc an de an, planificat, de la înființare și până în prezent, prin bugetele de venituri și cheltuieli anuale, (în care - n.r.) s-au aprobat pierderi ", se precizează în raport.
Pentru anul 2013, prin HG 995/16 decembrie 2013 s-au aprobat pierderi de 179,9 milioane lei; pentru anul 2014, prin HG 476/23 iunie 2014 s-au aprobat pierderi de 287,1 milioane lei; pentru anul trecut, prin HG 942/19 noiembrie 2015 s-au aprobat pierderi de 404,4 milioane lei, arată sursa menționată.
Față de cifrele aprobat prin bugetele anuale, CE Hunedoara a realizat în 2013 o pierdere de 147,6 milioane de lei, în 2014 - un minus de 352,3, iar, pentru anul trecut, se estimează pierderi de 901,1 milioane de lei.
"Este evident că societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a urmat un parcurs de decapitalizare planificată (plan pe care chiar l-a depășit în ultimii doi ani) lipsa acută de resurse financiare și insolvență fiind consecințe firești, așteptate", au arătat reprezentanții administratorului judiciar.
Documentul mai semnalează că, anul trecut, costul de extracție a huilei a fost de 129,08 lei/gcal. "Comparativ, prețul de piață al cărbunelui de o calitate egală sau mai bună, adus la poartă termocentralelor este de cca. 50 lei/gcal", au adăugat autorii raportului.
Complexul Energetic Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.