Grevist al foamei de la CE Oltenia: Rezistăm, doar suntem mineri!
Sindicaliștii din cadrul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO) au intrat în cea de-a treia zi de protest prin înfometare. Greviștii foamei spun că vor rămâne în fața sediului companiei până ce vor avea garanția că bugetul de venituri și cheltuieli pe anul în curs va fi rectificat. Protestatarii speră ca miercuri, 21 decembrie, să fie dată o hotărâre de Guvern în acest sens însă nimic nu este cert. Marți, numărul greviștilor ajunsese aproape de 30 însă ulterior cei cu probleme de sănătate au fost sfătuiți de liderii protestatarilor să meargă la casele lor și să-i susțină pe cei care au rămas în greva foamei de acolo.
Sindicaliștii care au decis să protesteze prin înfometare și-au petrecut prima noapte de după declanșarea acțiunii, în frig, în fața companiei. Au intrat și în sediul administrativ al CE Oltenia, atunci când nu au mai putut rezista afară. "A fost o noapte grea dar ne-am descurcat. Suntem mineri. Colegii se strâng, își dau seama de importanța acestei situații, dacă nu se va face această rectificare la sfârșitul lunii sau la lichidarea de pe decembrie vom pleca acasă sau vom primi mai puțin la salariu și cu 700-800 lei, ceea ce este foarte grav", a spus Nicoale Pavel, vicepreședinte SMEO.
Greviștii foamei au discutat și cu directorul Sorin Boza, marți, la primele ore ale dimineții, chiar înainte ca acesta să plece la București. "I-am spus directorului Boza să meargă la ministere cu mesajul nostru de aici, că nu cedăm și nu vrem să se joace cu viața noastră nimeni din conducerea companiei și mai departe", a spus Mihail Bârsanu, unul dintre protestatarii care au inițiat acțiunea.
Protestatarii bolnavi, trimiși acasă
Protestul a fost inițiat luni de 13 lideri sindicali din SMEO, dar numărul acestora s-a dublat joi dimineață. "M-am alăturat în această dimineață colegilor mei ca să rezolvăm problema cu rectificarea de buget, să luăm și noi banii normal. Nu ne sperie gerul", a explicat Tiberius Sterian, sindicalist SMEO.
Spre prânz însă, liderii SMEO i-au convins pe cei cu probleme de sănătate să meargă acasă. Cei care au rămas spun însă că nu au de gând să renunțe la greva foamei decât dacă vor avea certitudinea că bugetul companiei energetice va fi rectificat. De la Prefectura Gorj li s-a comunicat faptul că a fost purtată o discuție la Guvern și că rectificarea ar fi pe ordinea de zi miercuri. "N-am vrut să rămână toți cei 30 câți erau de dimineață. Vom continua protestul, cel puțin cei care am fost de luni. La ceilalți le-am spus să renunțe că nu este bine pentru sănătatea dumnealor. Vom rămâne în continuare, nu știu când se va încheia protestul, miercuri, joi, nu știu acest lucru. În momentul în care vedem că se aprobă rectificarea imediat vom renunța", a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO. Protestul celor de la SMEO a fost criticat dur de liderii Federației Naționale Mine Energie (FNME) care au spus cei de la SMEO protestează pentru reîntoarcerea lui Laurențiu Ciurel la CE Oltenia. Au mai spus și că bugetul va fi rectificat și că acesta nu poate fi motivul grevei. Greviștii foamei s-au arătat indignați de spusele colegilor lor. "Majoritatea din alte sindicate văd că ne-au trădat, doar speculează și apar unele declarații care nu ne caracterizează pe noi având în vedere scopul și durata noastră de a protesta aici, rectificarea bugetului. Nu cerem demisia nimănui", a fost replica dată de Gheorghe Peptan, sindicalist SMEO.
Un grevist, doi greviști....
După acest protest se conturează modul în care cei din administrația centrală văd astfel de evenimente din teritoriu. Ce nu se întâmplă în biroul lor, nu există. Marți a fost o întreagă dezbatere telefonică despre numărul celor aflați în greva foamei, și nu despre motivul pentru care ei se aflau acolo. Indiferent cine sunt cei care protestează, problema pe care ei o ridică este una reală: este necesară rectificarea bugetului. Nu numai că de această dată ministrul Victor Grigorescu nu a uzat nici de celebrul canal de comunicare Facebook pentru a transmite un mesaj, dar subordonații săi au tratat la mișto și cu tupeu subiectul.
În Târgu Jiu erau niște oameni, angajați ai unei companii, care protestau pentru că se tem că nu vor mai avea aceleași salarii dacă un document nu va fi aprobat de Guvern. De la Ministerul Energiei, consiliera Oana Bălan vedea câțiva angajați care stăteau la căldură în sala de conferințe. Ba mai mult, atunci când i s-a comunicat numărul celor aflați în greva foamei, 27 la ora aceea, Oana Bălan a întrebat jurnalistul: „Eu știam de 14. I-ați numărat dvs“?. Nici Oana Bălan nu-i numărase pe cei 14, ci alți angajați din CEO. Discuția a continuat tot pe acest subiect, acesta îndrumând jurnaliștii să discute cu directorul Sorin Boza, ca să spună acesta câți sunt. Astfel, discuția de grădiniță a continuat și directorul Boza a fost nevoit să dea explicații pe acest subiect. Ba mai mult, să pună pe cineva să-i numere. Nu mai erau 27, ci 18, dar nici 14 și nici 10 câți spusese consiliera lui Victor Grigorescu din București.