„Gluma” cu imunitatea lui Şova se îngroaşă
Insistenţa cu care Direcţia Naţională Anticorupţie solicită Senatului documentele în cazul cererii de arestare preventivă a lui Dan Şova, pentru afacerile derulate la Turceni şi Rovinari, pare să îi fi pus pe gânduri pe şefii camerei superioare a Parlamentului, mai ales după ce Curtea Constituţională a decis că trebuie redactată hotărârea din şedinţa în care s-a discutat ridicarea imunităţii fostului ministru al transporturilor.
Biroul Permanent al Senatului a decis ieri să paseze spre Comisia Juridică redactarea hotărârii, deşi comisia respectivă nu are astfel de atribuţii. Preşedintele comisiei, liberalul Cătălin Boboc, a menţionat că niciodată Comisia Juridică nu a redactat vreo hotărâre a Senatului, comisia neavând în atribuţiile sale o astfel de sarcină. „Acea hotărâre nu a fost redactată. Ea poate fi redactată de Departamentul legislativ de pe lângă Secretariatul general şi apoi semnată de preşedintele Senatului şi publicată în Monitorul Oficial”, a spus Boboc, devenind astfel evident că şefii de la Senat, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu, fac orice e posibil pentru a nu redacta hotărârea, mai ales după ce DNA a dat de înţeles că îi poate acuza pe aceştia de obstrucţionarea justiţiei.
Aseară, Comisia Juridică a decis să trimită la Biroul Permanent un proiect de hotărâre prin care să se constate situaţia votului în cazul lui Şova, ping-pongul pe această temă fiind complet neobişnuit pentru asemenea solicitări primite de la DNA. Hotărârea senatorilor jurişti prevede următorul conţinut: ”în urma votului din 25 martie, se constată că nu au fost întrunite condiţiile cerute de articolul 24, alineatul 4, din legea 96/2006 şi de articolul 73 din Regulamentul Senatului, pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova”, asta deşi majoritatea senatorilor a votat pentru ridicarea imunităţii lui Şova, ceea ce ar fi dus automat şi la posibila sa reţinere de către procurorii anticorupţie, care îl acuză inclusiv că a falsificat probe în dosarul penal în care este cercetat.
Clarificarea votului dat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova durează de câteva săptămâni, asta în contextul în care parlamentarii au fost mult mai harnici când a fost vorba despre arestarea altora dintre ei, în cazul fostului ministru Elena Udrea aceştia aprobând chiar mai multe cereri pentru ridicarea imunităţii, blonda ajungând ulterior în spatele gratiilor. Implicaţiile în cazul lui Şova şi al afacerilor derulate de el la Turceni şi Rovinari sunt însă majore, iar protejarea fostului ministru în acest dosar pare să fi devenit o prioritate pentru actuala putere, care încearcă să facă orice pentru a-l ţine pe fostul asociat al lui Victor Ponta departe de zornăitul cătuşelor.