Aleşii PSD susţin pensiile speciale pentru parlamentari
O parte dintre aleşii gorjenilor se regăsesc pe lista celor 255 de senatori şi deputaţi din actualul legislativ care au semnat pentru proiectul de lege care prevede acordarea unor pensii speciale parlamentarilor. Proiectul are semnături de la reprezentanţii tuturor partidelor, dar pe listă nu se regăsesc şi semnături de la parlamentarii pe care PNL îi are din Gorj.
În schimb, din partea PSD, pe lista cu semnături se regăsesc deputaţii Mihai Weber, Camelia Khraibani, Vasile Popeangă, senatorul Mihnea Costoiu fiind şi el printre semnatari. Fostul membru al PSD, devenit independent, Scarlat Iriza, se regăseşte, de asemenea, pe lista celor 255, votarea proiectului respectiv de lege putând să îi asigure unui parlamentar cu 3 mandate o pensie de circa 4.000 de lei. „Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum şi cu orice alte venituri realizate”, se arată în proiectul de lege.
Unul dintre iniţiatori este parlamentarul de Mehedinţi Petre Daea, care a explicat şi de ce e nevoie de o asemenea pensie pentru aleşii neamului, el menţionând că asemenea practici există şi în Parlamentul European. „Este vorba de a pune în acord lucrurile. Indemnizaţia unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizaţia existentă acum pensia este afectată prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, dacă ai o sumă de 5.000 lei, la această sumă un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, în cazul acesta nu beneficiază. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care îl influenţa sporul de vechime", a declarat Daea.