Foşti mineri angajaţi la ferma de păsări. „O şansă de neratat”

Schimbare de carieră pentru minerii din zona Negomir care cu ani în urmă şi-au pierdut locurile de muncă prin valurile succesive de disponibilizări. Aceştia vor fi de luna aceasta angajaţi ca muncitori la ferma de păsări ce se va deschide la Târgu Jiu.

Foştii ortaci şi-au depus vineri dosarele de angajare, mulţi dintre ei trăind până acum din ajutoare sociale. Primarul comunei le-a pus însă în vedere că vor pierde ajutoarele dacă nu se angajează, iar foştii mineri s-au arătat dornici de a merge din nou la lucru.

 „O ocazie”

Primăria Negomir a fost vineri neîncăpătoare pentru cei peste 120 de oameni veniţi aici să îşi găsească un loc de muncă. Cu toţii ştiu că vor avea slujbele la peste 50 de kilometri de casă, dar de când angajatorii le-au promis autobuz care să îi transporte la şi de la locurile de muncă, nimeni nu se mai dă înapoi când vine vorba de navetă.

Tudor Miu a fost ortac la Pinoasa, are opt copii şi, la 50 de ani, a primit vestea angajării sale ca pe o minune. „Am fost la ajutorul social pentru că aici nu ai unde să lucrezi. Când a fost cu ordonanţele, mi-am băgat şi eu disponibilizare, că oricum ne dădeau afară, iar acum sperăm la un salariu bunişor. E oricum ceva mai mult decât ajutorul social pe care îl aveam de la primărie. Am lucrat în minerit 11 ani la Pinoasa, iar acum am o ocazie pe care nu o mai speram”, spune bărbatul. Un alt fost coleg al acestuia, Dumitru Burtea, are şi el acasă şase copii, din care doi sunt încă minori. După disponibilizare a ajuns la ajutorul social. „Nu pot să vă spun de câte ori am încercat o angajare. Când a fost în minerit, la început a fost bine, că aveam şase copii mici şi ne-au luat pe cei cu copii. Apoi ne-au dat afară cu ordonanţele şi au rămas cei cu pile şi relaţii. A trecut timpul, ajungi la 50 de ani şi vezi că nu te mai angajează nimeni. Acum e o şansă de neratat”, spune bărbatul.

    

Renunţă la străinătate

Printre cei care au venit pentru angajare au fost şi tineri care s-au decis să nu mai meargă în străinătate. Și-au dat seama că vor fi acasă cu cei dragi, chiar dacă nu vor avea la fel de mulţi bani la salariu. Cătălin Pâslea a venit cu prietena lui şi cu încă un amic pentru a lucra la ferma de păsări după câţiva ani petrecuţi în străinătate. „Acolo e bine că ai salarii mai mari, asta e clar, dar eşti departe de casă şi e greu. Nu ne mai convine aşa, mai bine mai puţin, dar mai aproape de casă. Știi că dormi la tine acasă, nu printre străini”, a spus tânărul.

Au venit însă la angajare şi oameni în vârstă, care mai au puţin până la pensie şi care speră să facă vechimea necesară în următorii ani pentru a se putea pensiona. „În minerit am fost şi acolo am făcut munci grele. Le-am şi spus că la cei 59 de ani ai mei nu mă dau înapoi de la cărat, descărcat, orice e de muncă, numai să fac necesarul pentru pensie. Am fost în ture de 12 cu 24, deci nu se pune problema să fie un program greu. După ce ne-au disponibilizat, am fost agent de pază la Olservmin, dar acolo ne ţineau pe câteva milioane, ca la ajutoarele sociale, iar acum am aflat că nici nu se mai găsesc toate actele ca să ne putem face dosarele cum trebuie. Sper ca treaba asta cu ferma de păsări să fie ceva serios, că am înţeles că la dumnealor acolo, la Vâlcea, unde au ferma a mare, e totul foarte bine organizat. Au grijă de oameni, dau o masă caldă, transport, au şi grădiniţă pentru copii, adică e ceva ce nici nu ne puteam noi gândi”, spune un fost ortac.

 

Angajări şi din alte comune

Vestea că la Negomir se fac angajări în masă a ajuns şi în alte localităţi învecinate. Din Urdari, aproape 20 de femei au venit la Negomir pentru a cere să fie primite şi dosarele lor. „Primarul nostru nu a făcut aşa ceva şi cred că nici alţii. Am aflat că aici se primesc dosarele şi am zis să încercăm şi noi. E transport asigurat, masă, am înţeles şi tichete, adică e foarte bine, chiar dacă e cu navetă. Ne-au spus că trebuia să vorbim la noi la primărie, dar până la urmă ne-au spus să aşteptăm şi o să ne primească şi nouă dosarele”, a spus o femeie venită din Urdari.

Și în timp ce la Negomir era vânzoleală mare, primarul Tudor Oiţă tot nu era convins că toţi asistaţii sociali din comună apţi de muncă vor veni să îşi depună dosarele. Acum edilul aşteaptă să înceapă efectiv programul de lucru la noua fermă pentru a vedea fără câţi asistaţi sociali rămâne. Din cei aproape 70, jumătate sunt apţi de muncă şi, pe noua lege, dacă nu se prezintă la o astfel de angajare, pierd ajutorul oferit de stat.

„Nu a fost făcută nicio selecţie, singura selecţie se va face direct la locul de muncă. Ei vor lucra la sortarea puiului, care le vine pe bandă fără organe. Am reuşit să obţinem şi transportul pentru ei, ceea ce este un avantaj. Am anunţat pe toată lumea care a dorit să fie angajată. Sunt oameni care vin din minerit, inclusiv femei, care au ieşit cu ordonanţele de disponibilizare. Sunt tineri care vor să lucreze şi sunt şi foarte multe femei care aveau copii mici în trecut. Acum copiii au crescut şi ele vor să lucreze. Pe cei de la ajutoarele sociale i-am anunţat că nu vor mai primi ajutoarele dacă nu vin să se angajeze. Avem cazuri sociale pe care le înţelegem, dar cei apţi de muncă au această oportunitate. Când va începe producţia vom vedea câţi dintre ei lucrează sau nu. Dacă nu s-au prezentat aici, o să cer la AJOFM la Rovinari să nu le mai dea adeverinţe că sunt în căutarea unui loc de muncă. Dacă au refuzat, pe noua lege, pierd ajutorul”, a declarat primarul din Negomir.

Vizualizări: 5,757

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: