Cer echipamente noi în cariere. „Improvizaţii au existat întotdeauna”

Echipamente rudimentare, învechite, oboseală, presiune, sunt doar câţiva din factorii care au dus la producerea tragediilor din carierele Complexului Energetic Oltenia. O spune un lider de sindicat care trage un nou semnal de alarmă cu privire la utilajele din carieră. În plus, salariaţii sunt mai puţini, iar cerinţele sunt aceleaşi când erau cu şase mii mai mulţi în cadrul companiei.

Liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Dumitru Pîrvulescu, a vorbit despre presiunea care se pune pe umerii minerilor: „90% din ce s-a întâmplat în cazul colegilor de la Pinoasa, datorită rutinei s-a întâmplat. Lipsa de personal şi presiunea care se pune de anumiţi şefi pe diverse niveluri asupra salariaţilor au contribuit. Au mai fost evenimente, nu neapărat soldate cu accidente de muncă, ci tehnice, tot datorită presiunii puse pe salariaţi de anumiţi şefi şi nu s-au luat măsuri”.

O improvizaţie a accidentat mortal minerul de la Peşteana Nord. Troliul nu era autorizat, iar compania a fost amendată pentru acest lucru. „Improvizaţii în minerit sunt de la  apariţia sa. Întotdeauna au existat. Unele, mai cu aplecare către securitatea lucrătorului, altele cu mai puţină aplecare. Chiar şi multe instalaţii rudimentare sunt învechite, componente înnădite, poziţii neomeneşti în acţionarea lor. Pe fondul oboselii, presiunii, lipsei de personal, aceste lucruri duc la astfel de accidente”, este semnalul de alarmă tras de Pîrvulescu.

 „Conducătorii să se mai tempereze”

Iar aceste accidente de muncă tot mai dese ar trebui să le dea de gândit celor din conducerea companiei, este de părere sindicalistul. În cariere, este nevoie de echipamente noi. „Cred că, după aceste evenimente nefericite, ar trebui managementul companiei să vină cu ceva nou. Trebuie să ne gândim că personalul nu e suficient pentru locurile de muncă ce trebuie să fie active în această perioadă. Anumiţi conducători ar trebui să se mai tempereze, să nu mai pună presiune pe salariaţi. Și-aşa, unii dintre ei sunt supraîncărcaţi”, a încheiat liderul FNME.

Pîrvulescu a punctat şi faptul că, în ultimii ani, aproximativ 6.000 de angajaţi ai companiei au fost disponibilizaţi, iar cei rămaşi muncesc mai mult ca să compenseze lipsa de personal.

Vizualizări: 2,900

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: