Fost inspector Antifraudă, condamnat pentru trafic de influenţă
Fostul inspector Antifraudă de la Târgu Jiu, trimis în judecată pentru că ar fi cerut bani și bunuri după ce șefii îl dăduseră afară de la locul de muncă, a fost condamnat definitiv acum de Curtea de Apel Craiova în dosarul deschis pe numele său și instrumentat de procurorii DNA. Grigore Durlă a primit un prim verdict în această anchetă în urmă cu un an, Tribunalul Gorj condamnându-l atunci la închisoare cu executare. Acum, Curtea de Apel a decis o pedeapsă relativ mai blândă pentru fostul angajat al Fiscului.
Grigore Durlă a fost achitat de acuzația de instigare la mărturie mincinoasă, primind condamnări doar pentru alte două acuzații ce i-au fost aduse, respectiv, trafic de influență, în formă continuată și uzurpare de calități oficiale. „Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani si 10 luni închisoare şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani (…). Pe durata termenului de supraveghere impune inculpatului obligația de a nu părăsi teritoriul României fără acordul instanței”, a decis instanța.
Judecătorii au mai decis că, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Târgu Jiu sau DGASPC Gorj pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare. Dosarul și sentința de la Craiova l-a vizat și pe cumnatul său, Doru Bilan, acuzat că ar fi mințit în timpul cercetărilor făcute de procurorii DNA pentru a-și apăra astfel ruda. Bilan a rămas cu pedeapsa pe care au decis-o în urmă cu un an judecătorii Tribunalului Gorj, respectiv o amendă de 3.600 de lei. Pe parcursul cercetărilor și al procesului ambii inculpați s-au declarat permanent nevinovați, ei respingând mereu acuzațiile ce le-au fost aduse.
ACUZAŢII
„În perioada iunie-iulie 2014 și 27 martie 2015, inculpatul Durlă Grigore, în calitate de inspector antifraudă în cadrul Direcției Regionale Antifraudă Târgu Jiu, a pretins și primit la intervale diferite, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, materiale de construcții (țevi de metal și plasă de sârmă) și o canistră de metal, în valoare totală de 750 lei, de la o persoană (martor denunțător în cauză), promițând că, în schimbul bunurilor, va interveni pe lângă colegii săi, în favoarea societății comerciale administrate de acesta, cu prilejul controalelor fiscale efectuate la sediul firmei respective. La data de 06 mai 2015, inculpatul Durlă Grigore și-a atribuit fără drept calitatea de inspector antifraudă, pe care nu o mai avea de la data de 03 aprilie 2015 (când expirase termenul de preaviz prevăzut în Ordinul Președintelui A.N.A.F. prin care s-a dispus eliberarea sa din funcție), în cadrul unui control efectuat la o societate comercială din municipiul Târgu Jiu, îndeplinind acte legate de acea calitate, respectiv efectuarea de investigații și evaluări de specialitate în vederea prevenirii și descoperirii faptelor de fraudă fiscală”, a comunicat DNA la finalul investigațiilor.