Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

FNME: Unele persoane fac o politică anti-românească

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) a remis un comunicat de presă prin care solicită instituțiilor ce asigură  siguranța națională analizarea persoanelor care au transmis Preşedinţiei României puncte eronate de vedere privitoare la modificarea  și completarea Legii energiei și a gazelor natural nr. 123/2012. Reacţia vine la decizia lui Klaus Iohannis de a retrimite Legea energiei la Parlament.

Din explicaţia dată de Preşedinţie rezultă că problema era chiar articolul care permitea mixul energetic. Mixul era realizat de două companii care constituiau împreună un coş de energie cu care intra pe bursă. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, însă, că a avizat negativ legea pentru că nu are încredere în conducătorii din sistemul energetic, existând posibilitatea unor fapte penale. Preşedintele FNME, Dan Pîrvulescu, susţine că nişte instituţii fac o politică împotriva României. “Unele persoane din conducerea unor instituţii din România fac o politică anti-românească. A veni şi a spune că nişte articole care elimină discriminarea şi lipsa concurenţei din piaţa de energie fac tocmai contrariul asta înseamnă altceva. Dacă spun că ceva nu e în regulă să dea explicaţii clare. Nu să spună că nu ştiu ce fac companiile de stat. O companie de stat poate să dea şpagă la o altă companie de stat ca să-i dea energie ieftină.  Niciun articol nu e antoconcurenţial şi discriminatoriu. Nu ajută pe unii sau pe alţii, ci doar elimină această opacitate din piaţă”, a declarat acesta.

Modificările la Legea Energiei au fost votate de Parlament, iar pe 4 iulie legea a fost trimisă la promulgare. Modificările făcute permit, printre altele, mixul energetic, măsură ce ar putea ajuta CE Oltenia. Preşedintele Klaus Iohannis a cerut un punct de vedere la Consiliul Concurenţei, pe parcursul dezbaterii publice fiind acuzaţii de discriminare. Consiliul Concurenţei s-a pronunţat împotrivă, dar motivul nu are legătură cu piaţa, ci cu corupţia din companiile de stat.

Este important de reamintit că şi punctul de vedere al Ministerului Energiei a fost negativ. Legea va fi repusă pe ordinea de zi şi ea mai poate suferi modificări.

Vizualizări: 1,885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: