Fermele de găini ouătoare de la Brănești, verificate. Concluzii!
Autoritățile responsabile cu protecția mediului din Gorj au verificat în această săptămână fermele de găini ouătoare din comuna Brănești. Verificările au avut loc în cadrul procedurilor pentru obținerea avizului de mediu, document necesar pentru ca fermele să nu piardă autorizația de funcționare. ”S-au îmbunătățit condițiile față de anii anteriori, în sensul că este mult mai curat, este totul corect”, a spus Nicolae Giorgi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Gorj.
Valabilitatea autorizaţiilor de mediu şi a autorizaţiilor integrate de mediu nu mai este limitată în timp, dar este necesară aplicarea unei vize anuale de către autoritatea de mediu.
Pentru a decide dacă acordă sau nu acest aviz pentru fermele de găini ouătoare de la Brănești, autoritățile responsabile cu protecția mediului din Gorj au mers la fața locului pentru a verifica dacă sunt respectate condițiile de funcționare. În cadrul fermelor din satul Capu Dealului sunt peste 400.000 de găini ouătoare.
Conducerea APM Gorj spune că a rămas impresionată de ce a găsit acolo. ”E totul ok, își obțin viza pentru continuarea activității. Găinile sunt crescute conform cerințelor BAT, își produce furajul propriu acolo, cu produse pe care le cumpără, grâu, pormub și toate celelalte. Are mai multe rase de găini. Fiecare rasă trebuie hrănită cu o anumită concentrație. Alimentarea cu apă se face dintr-un puț propriu, cu adăpători, care nu mai curg, sunt foarte ok. Curățarea se face pe bandă rulantă, deci nu mai este o curățare în semi-umed. Dejecțiile uscate se încarcă direct în remorci, se depozitează pentru fermenatare și apoi se utilizează pe câmpurile pe care le cultivă. S-au îmbunătățit condițiile față de anii anteriori, în sensul că este mult mai curat, este totul corect”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Decizia privind acordarea vizei anuale urmează să fie emisă la începutul săptămânii viitoare. Ouăle produse în cadrul fermelor din Brănești sunt comercializate în special pe raza județului Gorj, dar și în Dolj sau Olt.
Fermele de la Brănești sunt deținute de niște investitori arabi, în speță de societatea Assani Impex SRL din Craiova.