Drum de plai deasupra Peşterii Polovragi
Custozii ariilor protejate din Gorj s-au dovedit a fi interesaţi de promovarea turistică a Peşterii Polovragi. Mai mult chiar, ei îi sprijină pe reprezentanţii Muzeului Judeţean în punerea în practică a unei idei mai vechi şi anume amenajarea unui drum de plai pe deasupra peşterii. Turiştii vor parcurge acest traseul în aproximativ 4 ore şi vor putea admira foarte multe forme naturale existente încă de pe vremea dacilor.
Conducerea Muzeului “Alexandru Ştefulescu” împreună cu reprezentanţii firmei Buterfly Effect, actualii custozi ai Peşterii Polovragi, intenţionează să amenajeze un drum de plai pe deasupra obiectivului turistic. Pe acest traseu ghidat turiştii vor putea admira mai multe forme naturale existente încă de pe vremea dacilor. Drumul de plai va fi deschis pentru vizitatori în perioada 15 iunie-15 septembrie. “S-a făcut deja o primă incursiune a drumului de plai pentru măsurarea distanţei dintre obiective. Începând de săptămâna viitoare vom demara lucrările de amenajare a traseului, urmând ca din data de 15 iunie să-l deschidem pentru vizitatori”, a declarat Dumitru Hortopan directorul Muzeului Judeţean.
Drum de plai presărat cu imagini inedite
Turiştii care vor dori să viziteze, pe lângă Peştera Polovragi, şi acest drum de plai vor rămâne cu amintiri de neuitat. Pe întreg traseul vizitatori vor fi însoţiţi de un ghid, muzeograf în cadrul secţiei de istorie-arheologie, care le va explica importanţa istorică şi arheologică a obiectivelor întâlnite. “Se va pleca de la intersecţia drumului forestier cu “Pârâul cu apă”, denumire dată de localnici, iar după 30 de minute de traseu, prin pădurea de fag şi carpen, se va ajunge la “Casa de piatră”, o formă naturală în banda de calcare. După alte 20 de minute se va ajunge la Platoul Crucii, la Crucea lui Ursache. Este vorba despre platoul “Padeşul” din Munţii Căpăţânii, locul unde a fost construită în perioada lui Burebista o fortificaţie de piatră cu rol de apărare şi cu panorama pe cursul mijlociu al Olteţului. Coborâm apoi, printre mesteceni, la Şaua Crucii şi ajungem la “Piramidă”, o formă naturală calcaroasă, care anunţă intrarea în Oborul Jidovilor. De aici se coboară, printre brazi, în Poiana Padeşului şi ajungem la Bordei, două cabane din lemn, apoi atingem “Cioaca Padeşului” care anunţă sosirea în drumul forestier. Traseul se parcurge în 3-4 ore, în zilele de week-end”, a declarat Felicia Bantea, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean “Alexandru Ştefulescu”.
Colaborare de bun augur
Deşi iniţial, foştii administratori ai Peşterii Polovragi se temeau de intenţiile noului custode, acum aceştia se declară mulţumiţi de colaborarea cu firma SC Buterfly Effect din Craiova. “Ideea amenajării unui drum de plai o aveam mai demult, însă nu putea fi pusă în aplicare deoarece noi deţineam custodia decât pentru galeria turistică a Peşterii. Acum fiind un custode general pe site-ul Nordul Gorjului de Est, ideile noastre au putut fi implementate”, a declarat conducerea muzeului.
Între foştii şi actualii custozi s-a încheiat un contract preliminar de colaborare. Astfel se respectă programul de vizitare al Peşterii, perioada de hibernare a coloniilor de lilieci şi se prezintă raporturi lunare custodelui general.
Începând cu data de 1 Mai, Peştera Polovragi va fi deschisă zilnic, între orele 10-18, cu excepţia primelor două zile din săptămână. Luni şi marţi se va putea vizita peştera doar la solicitarea grupurilor.