Depozit masiv subteran de rocă fosfată descoperit în Norvegia: Acoperă cererea pentru următorii 100 de ani

Norvegia a descoperit un depozit masiv subteran de rocă fosfată de înaltă calitate, suficient de mare pentru a satisface cererea mondială de îngrășăminte, panouri solare, și baterii pentru mașini electrice în următorii 100 de ani.

Fosfatul este utilizat în producția de îngrășăminte, panouri solare, baterii pentru mașini electrice și alte tehnologii cheie pentru tranziția verde și digitală. Cantitatea de fosfat necesară pentru producția de baterii este în prezent mică și se estimează că va reprezenta doar aproximativ 5% din cererea globală până în 2050, conform unui articol publicat anul trecut în revista științifică Nature.

Cu toate acestea, țările producătoare majore precum China și SUA "ar putea încerca să-și protejeze rezervele interne prin restricționarea exporturilor, așa cum s-a întâmplat în 2008 cu taxa de export din China", continuă articolul Nature. Prin urmare, este probabil ca viitoarele întreruperi de aprovizionare să fie "de natură geopolitică și economică, mult înainte ca rezervele globale să se epuizeze", adaugă articolul. Industria rafinării fosfatului este concentrată în prezent în țări cu emisii mari de carbon. Norvegia intenționează să implementeze tehnologii de captare și stocare a carbonului pentru a reduce impactul asupra mediului în timpul procesului de extracție și rafinare a rocii fosfate.

Roca fosfată este un element esențial utilizat în producția de fosat pentru industria îngrășămintelor și a fost inclusă în propunerea Comisiei Europene pentru Legea privind Materiile Prime Critice din martie. "Este cu adevărat semnificativ când găsești ceva de o asemenea magnitudine în Europa", a declarat Michael Wurmser, fondatorul Norge Mining, compania din spatele descoperirii.

Cea mai mare parte a rezervelor de rocă fosfată din lume, aproximativ 50 de miliarde de tone, se găsește în regiunea Sahara Occidentală din Maroc. Următoarele cele mai mari depozite sunt în China (3,2 miliarde de tone), Egipt (2,8 miliarde de tone) și Algeria (2,2 miliarde de tone), conform estimărilor americane. Descoperirea din Norvegia are o valoare estimată de cel puțin 70 de miliarde de tone, devenind, astfel, cel mai mare depozit de acest tip din lume.

Vizualizări: 3,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: