Dealurile cu vii din Bălănești au rămas o amintire
Dealurile pline cu vii au rămas o amintire pentru comuna gorjeană Bălănești, care se lăuda pe vremuri cu producții record. În urmă cu o sută de ani, vinul produs aici a fost premiat cu medalia de aur la Paris. Acum puțini mai sunt localnicii care au plantații de viță-de-vie. În acest an, recolta se anunță mai bogată decât anul trecut.
Hectare întregi erau plantate cu viță-de-vie în comuna Bălănești în vremurile de odinioară când oamenii munceau fiecare palmă de pământ chiar și pe dealuri. Pentru că doar vița-de-vie se preta pentru aceste terenuri, localnicii s-au ocupat ani întregi de astfel de plantații.
Cu trecerea anilor, mirajul străinătății și depopularea satelor au făcut ca terenurile să fie lăsate în paragină și acum mai sunt puține plantații de viță-de-vie. „Eu mai am o jumătate de hectar. Este o plantație de gospodar, nu a unui producător de struguri de masă. Dacă ar avea mai mulți așa, ar fi foarte bine, ar fi excelent mai ales pe dealurile noastre care sunt pretabile viței-de-vie, chiar pentru soiuri de vin de calitate foarte bună. Avem în tradiție o medalie de aur luată în Franța, prin 1920, printre războaie. S-ar putea reveni”, a spus Vasile Cochină, viticultor și proprietarul unei plantații de viță-de-vie.
Dacă în urmă cu mulți ani, erau puține terenurile nemuncite, acum sunt puține cele îngrijite pe dealurile din satele comunei Bălănești. „Oamenii nu prea mai vor să-și muncească terenurile sau nu mai pot. Mai bine pleacă în străinătate decât să pună mâna pe treabă aici. Nu ar fi foarte greu, numai să vrei să faci ceva. Dealurile erau pline de vie, zona era renumită pentru struguri. Era zona din Gorj care semăna cu Drăgășaniul din Vâlcea”, a mai spus Vasile Cochină.
Dincolo de nostalgii, în puținele plantații din comună, recolta se anunță mult mai bogată decât anul trecut, când producătorii au întâmpinat probleme din cauza vremii. Specialiștii estimează că producția va fi între 10 și chiar 20 de tone de struguri la hectar.