Datoriile minerilor, stinse de UATAA cu tichete de cărbune

Minerii şi energeticienii din Motru pot scăpa de datoriile la asociaţie cu ajutorul voucherelor de cărbune. Oamenii nu trebuie decât să facă o cerere şi s-o depună la biroul de resurse umane din cadrul unităţii unde lucrează. Transportul cărbunelui va fi efectuat de către UATAA, fără ca salariaţii Complexului Energetic Oltenia să plătească vreun leu. Potrivit conducerii UATAA Motru, datoriile care s-ar putea stinge prin voucherele de cărbune se ridică la aproximativ 700.000 de lei. Directorul Eugen Corcoaţă spune că în aceste condiţii s-ar putea asigura apa caldă pentru lunile septembrie şi octombrie.

Decizia privind achitarea restanţelor către agentul termic prin voucherele de cărbune a fost deja aprobată de UATAA Motru în cadrul Consiliului de Administraţie. Directorul unităţii cere sprijinul conducerii Complexului Energetic Oltenia pentru demararea acţiunii de valorificare a voucherelor. „Noi vrem să preluăm voucherele, am aprobat asta în Consiliul de Administraţie, am stabilit nişte paşi de urmat în sensul că salariatul, care vrea ca voucherul să fie transformat în cărbune şi cărbunele să-l preia UATAA, iar UATAA să-l scadă de la asociaţie, trebuie să depună o cerere. Ne adresăm cu rugăminte la conducerea Complexului Energetic Oltenia să fim sprijiniţi pentru a găsi cadrul legal în acest sens. Am fost în teren la cele două mari unităţi de carieră, care activează pe teritoriul municipiului Motru, am găsit sprijin şi înţelegere, oamenii sunt de acord. Am înţeles că voucherele au început să fie ridicate, au şi un termen de depunere, undeva până la sfârşitul lunii august, pentru ca începând cu data de 1 septembrie să poată să fie livrat cărbunele respectiv”, a declarat Eugen Corcoaţă, directorul Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă.

Transportul cărbunelui va fi efectuat pe cheltuiala UATAA. „Noi putem să venim în sprijinul salariaţilor cu transportul, direct de la locul de încărcare la noi. Practic, salariatul nu trebuie decât să vrea acest lucru, iar noi, UATAA, să fim sprijiniţi de conducerea CEO astfel încât cărbunele să ni se încarce în vagoane şi va fi treaba noastră să venim să-l aducem, să-l descărcăm şi să-l compensăm. Noi avem contract de transport pe durată nelimitată, la preţ foarte avantajos pentru unitatea noastră, deci nu apelăm la auto, care e destul de scump. Miercuri vom relua discuţiile cu conducerea Complexului, să fim sprijiniţi”, a mai precizat Corcoaţă.

Peste o mie de mineri sunt clienţii UATAA

În cazul în care minerii şi energeticienii îşi vor ceda voucherele pentru achitarea restanţelor, UATAA ar putea recupera datorii de circa 700.000 de lei. „Din ce am înţeles, ar fi undeva la 1000-1400 de salariaţi de la Jilţ, Roşiuţa, Lupoaia, iar suma ce am putea să o recuperăm se ridică la circa 700.000, dacă toţi ar fi de acord să-şi dea cărbunele în contul datoriilor pe care le au la asociaţiile de proprietari şi la UATAA. Aceşti bani s-ar transforma în cărbune, cărbune care ne-ar putea ajuta să producem apa caldă pe lunile septembrie, octombrie, urmând ca din noiembrie să demarăm un nou contract, având în vedere că va începe sezonul rece. Oamenii trebuie să depună o cerere la noi, un model aprobat de noi în Consiliul de Administraţie, să-şi dea acordul că vor ca acest voucher să stingă datoriile pe care le are, să-şi anexeze la această cerere copia după buletin, iar ulterior să aducă factura fiscală care-i va fi eliberată”, a declarat Eugen Corcoaţă.

Acesta a mai precizat că voucherele sunt strânse de biroul resurse umane din cadrul fiecărei unităţi miniere. „În momentul de faţă, voucherele sunt strânse de către biroul resurse umane al fiecărei unităţi miniere. Este un început, am fost informat că au demarat lucrurile. Dânşii le strâng, iar în momentul în care vor fi mai multe vom merge şi noi cu transportul. Pe salariat nu-l costă nici un leu transportul, noi aducem aici cărbunele şi le vom stinge datoriile”, spune Corcoaţă.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: