Constantin Argint, omul din spatele talentelor din Gorj
De fiecare dată când are loc vreun spectacol al Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu în ţară sau străinătate, Constantin Argint nu lipseşte de lângă copii pentru a-i încuraja şi de a-i susţine în competiţii. El însuşi un maestru al contrabasului, pianului, acordeonului şi al orgii, a încercat în cei câţiva zeci de ani de activitate să transmită emoţia muzicii populare elevilor săi. Nu a reuşit însă să transmită acelaşi lucru şi fetelor lui care au făcut carieră în cu totul alte domenii.
Constantin Argint a început să studieze instrumentele muzicale la vârsta de opt ani, fără a moşteni talentul de la cineva din familie. Cu o voinţă de fier dar şi însufleţit de o mare dragoste pentru muzică, a constituit prima orchestră populară în timpul liceului, orchestră cu care a participat la numeroase festivaluri din ţară. „Am descoperit muzica dintr-o întâmplare, nimeni din familia mea nu avea talentul acesta. Am descoperit singur vioara, acordeonul, pianul, contrabasul şi orga pe care le-am desluşit apoi la casa pionierilor de atunci. Pot spune că mai suntem doi sau trei contrabasişti în judeţul Gorj. La contrabas cânt în cadrul Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă”, a declarat Constantin Argint. Dragostea pentru copii a venit mai târziu, când urma să fie profesor de orgă şi acordeon al Şcolii Populare de Artă. De atunci, îi însoţeşte tot timpul în spectacole şi îi încurajează pentru a nu se lăsa pradă emoţiilor. „Mă duc cu ei peste tot ca să-i îmbărbătez, dar şi pentru că este aproape imposibil să nu fie nevoie de cineva acolo prezent. Trebuie să trăiesc la una cu ei emoţia, să văd unde greşesc, să-i încurajez când păşesc pe scenă”, a mărturisit profesorul Argint.
A fost tehnician la UM Sadu
Pasionat de inginerie, Constantin Argint a şi lucrat câţiva ani ca tehnician la Uzina Mecanică Sadu, înainte de a deveni profesor. Dacă muzica nu i-ar fi tăiat calea, probabil şi azi ar fi practicat ingineria. „Mi-a plăcut şi îmi place şi acum să fac maşinării, să lucrez cu tot felul de şurubării, probabil cu asta o să mă ocup când voi ieşi la pensie. Tatăl meu a fost mecanic de locomotivă, trebuia să moştenesc ceva de la el”, a declarat profesorul Argint. Alături de soţia sa, Camelia Argint, formează un cuplu talentat care împărtăşeşte din cunoştinţe şi elevilor săi. Cu toate acestea, cele două fete ale nu au moştenit pasiunea pentru muzică populară. „Vorba aceea că marile talente nu nasc mari talente s-a adeverit şi în cazul părinţilor mei şi acum la fete mele. Nici ai mei şi nici ai Cameliei nu au avut nimic în comun cu muzica, la fel cum nu au fetele noastre acum”, a declarat Constantin Argint.