Conducerea CE Oltenia, decapitată! Reacţii!
Directorii Complexului Energetic Oltenia au la dispoziţie două săptămâni pentru a-şi depune mandatele! Solicitarea a fost făcută de Consiliul de Supraveghere (CS). Motivul demiterii tuturor directorilor este acela că nu îşi asumă măsurile de restructurare a companiei. Dar nici funcţiile membrilor Consiliului nu sunt în siguranţă pentru că în câteva săptămâni vor fi selectaţi noii supraveghetori, în baza Legii 109 a guvernanţei corporative. Decizia de demitere a fost acceptată atât de unii sindicalişti, cât şi unii politicieni.
Începe numărătoarea inversă pentru Ionel Ilie, Daniel Antonie, Laurenţiu Ciobotărică şi Ovidiu Bălăcescu, membrii Directoratului CE Oltenia. Toți membrii Directoratului CE Oltenia au fost chemați miercuri, la discuții cu Consiliul de Supraveghere, când li s-a cerut să renunțe la mandate, cu acordul părților, altfel vor fi demiși. Ei au termen două săptămâni să renunțe la mandate, urmând să fie numiți pe alte funcții în interiorul companiei. După demisiile celor din Directorat urmează cele ale Consiliului de Supraveghere, deoarece selecția altor membri, în baza 109, este în curs. Nu se ştie cine vor fi directorii numiţi sau dacă ei vor fi din companie sau Bucureşti. Directori din Bucureşti au mai venit în companie, dar nu au demonstrat că au adus un plus valoare societăţii.
Motive
Motivul pentru care este decapitată toată conducerea CE Oltenia, Consiliu și Directorat, este că nu îşi asumă decizii “rapide pentru companie”. Potrivit unor informaţii, principalul motiv este refuzul de a da afară 2.000 de oameni. Administraţia CEO şi sindicatele au încheiat un act adiţional care prevede maxim 500 de concedieri, dar în bugetul companiei, pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei, se specifică 2000 de concedieri. Acest lucru, dar şi problemele penale ale unor directori din conducere, au dus la situaţia în care directorilor li se cere demisia. Lor li se reproşează şi că nu au pus în aplicare decizii luate în Consiliul de Supraveghere şi că au creat un sistem de aprobare a documentelor care blochează compania, în sensul că orice decizie trebuie să treacă prin Directorat. În plus, se pare că la minister sunt trimise extrem de des diverse scrisori, fie de la sindicate, fie de la directori din companie, prin care fiecare atacă pe celălalt. Dar, directorii în cauză cred că mai degrabă este o modul prin care doresc să aducă societatea în pragul insolvenţei. Potrivit unor informaţii, situaţia companiei este mai bună, în sensul că datoria nu a mai crescut.
Singurul director care va rămâne în funcţie este neamţul Klaus Leiders, selectat de firma de recrutare acum câteva săptămâni. El îşi începe activitatea pe 6 august. Surse spun că în societate urmează să mai vină încă un director neamţ.
Ce spun sindicatele
Joi au fost puţine reacţii pe această temă, iar cele mai multe au fost au sprijinit această idee. Adrian Marciuc, lider în zona Jilţ, a declarat că actualii directori şi supraveghetori duc compania spre faliment, prin lipsa de decizie. Liderul dă exemplu situaţia carieri Jilţ, blocată în totalitate, deşi sunt bani pentru despăgubiri. Liderul a dat şi numele unui director, care se opune mereu oricărei decizii, Ovidiu Bălăcescu. Marciuc a spus că deşi au fost aprobate angajări pentru Jilţ în Directorat, decizia nu a fost pusă în aplicare. Ba mai mult, oamenii sunt puşi pe drumuri şi condiţionaţi de aducerea unor alte documente. ”E uşor să întinzi mâna să iei 20 de mii de lei dar să nu-ţi asumi nimic”, a declarat acesta la Radio Infinit. “Nu cred că ne costă atât, mai mult costă ca să deblochezi o carieră. Nu ştiu dacă realizează şi renunţă aşa uşor la o rezervă de 20-30 de ani cum e Jilţ, o carieră de viitor. Să vină nişte oameni care să-şi asume nişte decizii. Dacă ei nu ţin cu compania înseamnă că sunt puşi acolo să distrugă. Nu ne ajută cu nimic, nici consiliu, nici Directorat. Nu vreau să pronunţ cuvântul insolvenţă, dar dacă nu se ia cât mai curând o decizie cu privire la conducerea acestei companii ne îndreptăm uşor-uşor spre insolvenţă”, a mai spus el.
Liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dan Pîrvulescu, nu dezaprobă schimbarea directorilor, dar pune la îndoială competenţa celor care vor veni. “Soluţia este de a face un cadru de conducere funcţional. Dar am înţeles că se doreşte ca Directoratul să funcţioneze ca un mic parlament, chiar e o tâmpenie. Noi am mai spus-o: actuala 109 nu a adus decât deservicii. Nu se vede nicio îmbunătăţire. Pui în CS persoane care majoritatea nu cunosc domeniul, la fel în directorat. Problema e sistemul, sistemul de conducere e greşit”, a declarat Dan Pîrvulescu, menţionând că şi acum se lucrează în condiţii de nesiguranţă, iar plecarea a încă 2000 de oameni ar adânci problemele companiei.
Ce spun politicienii
O reacţie a avut şi liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu. El este de acord cu demiterea directorilor, ba chiar ar mai trebui daţi afară vreo 20. Liderul PNL mai spune că nu se pune problema insolvenţei companiei. “Referitor la faptul că s-a solicitat demisia membrilor directoratului Complexului Energetic Oltenia, vreau să vă spun următoarele lucruri: cred că oamenii politici şi oamenii cu responsabilitate în CEO ar trebui să se ferească, să fie foarte atenţi atunci când fac afirmaţii în care cuvântul insolvenţă este vehiculat. Din punctul meu de vedere, la Complexul Energetic Oltenia nu se pune problema insolvenţei sau nu ar trebui să se pună. În primul rând, insolvenţa este generată de incapacitatea de plată”, a declarat Dan Vîlceanu.
Responsabilitatea lui Dan Vîlceanu cu privire la pronunţarea insolvenţei pare să fie recentă, dat fiind că în ultimele luni a vorbit de multe ori despre insolvenţă. Nu de puţine ori a declarat că Laurenţiu Ciurel şi Victor Ponta vor să bage CEO în insolvenţă şi să o spargă în bucăţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, crede că demisia ar trebui să şi-o dea cei din Consiliul de Supraveghere. Ba mai mult, el este împotriva demiterii actualului Directorat. “Eu cred că ar trebui să-şi pună demisia sau să se gândească la demisie cei din Consiliul de Supraveghere, care timp de şase luni au făcut numai rău acestei companii, fie că vorbim despre investiţii sau de contracte de livrare a cărbunelui. Cred că dumnealor ar trebui să se gândească la demisii şi să lase oamenii aceştia care se pricep cu adevărat, să-şi ia pe cei care au venit de la Bucureşti. Va fi o perioadă în care trebuie să constituim stocurile de cărbune pentru iarnă, o perioadă dificilă în funcţionare, iar oamenii aceştia care au lucrat de-a lungul timpului ştiu să-şi facă meseria, se pricep”, a declarat acesta.