Ciurel a rămas fără directorul preferat! I-a expirat preavizul pe 24 martie!
Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, şi-a pierdut cel mai bun partener, pe Aurel Medinţu. Acesta şi-a depus demisia pe 2 martie, după ce postul său a fost din nou scos la concurs, iar din 24 martie nu mai este director al Diviziei Energie. Surprinzător, complexul a lăsat în ceaţă această situaţie şi încearcă să-l menţină pe Medinţu în fruntea companiei. Mai mult, Medinţu a ieşit în presă şi i-a atacat pe Dorin Spătaru şi Gabriel Dumitraşcu, foşti preşedinţi ai Consiliului de Supraveghere. Dumitraşcu spune că Medinţu este CD-ul directorului general Laurenţiu Ciurel, iar Spătaru afirmă că „subiectul Medinţu“ are rolul de a distrage atenţia de la problemele grave din companie.
Aurel Medinţu a făcut declaraţii în presă după ce s-a văzut scăpat de Consiliul de Supraveghere care nu-l considera potrivit pentru funcţia de director la Divizia Energie. Drept urmare, supraveghetorii au decis prelungirea concursului pentru recrutarea unui director pe energie. În fapt, singurul care a semnat un contract de mandat pe OUG 109 este Daniel Antonie. Celelalte trei posturi, pe dezvoltare, financiar şi energie sunt ocupate provizoriu.
Medinţu, bun să întreţină instalaţiile
Medinţu spune în presă că el câştigase concursul, dar Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al CS din CEO, nu a vrut să-i semneze contractul de mandat. Dumitraşcu spune că Medinţu nici nu fusese selectat pentru acest post. Explică şi de ce: „În afară de limba maternă nu le avea cu altele. Când nu le ai cu alte limbi, nu prea ai acces la informaţia relevantă. De aia rămâi închistat în nişte cunoştinţe cognitive, practice. Dacă nu ai acces facil prin cunoaşterea limbii la ceea ce spun alţi specialişti în domeniu, nu ai cum să te îmbogăţeşti“, a spus Gabriel Dumitraşcu. Acesta spune că Medinţu poate să întreţină instalaţiile în bună funcţionare, dar nu are viziune să conducă divizia. „Dânsul este un om care poate să întreţină instalaţiile energetice într-o stare de funcţionare, dar am constatat că nu dispune de resursele teoretice care pe urmă să le transforme, ca potenţial, în practică pentru a schimba lucrurile, a muta lucrurile într-o zonă de profitabilitate şi de eficienţă. Domnul Medinţu are o vârstă şi îi doresc sănătate multă şi deplină, dar are o vârstă la care oamenii normali se pensionează. Ce speranţă de viaţă intelectuală, profesională, poate să dea domnul Medinţu complexului?“, a spus acesta. I-a mai reproşat lui Medinţu că nu avea personalitate şi mereu se plia după ce spunea Laurenţiu Ciurel. „Nu avem nevoie de directori obedienţi în Directorat. Tocmai de aceea este conducere colectivă, ca fiecare să vină cu experienţa, cu personalitatea lui, cu viziunea managerială, cu practica sau lipsa de practică pe guvernanţă corporativă, dar să aibă o poziţie fermă, o poziţie personală. Că dacă eşti doar magnetofonul sau CD-ul directorului general, nu ai făcut nimic, dacă doar repeţi ce spune directorul general. Atunci revenim la sistemul de conducere unitar, renunţăm la sistemul dualist cu Consiliul de Supraveghere şi Directorat. Nu ne minţim singuri că avem Directorat cu directori independenţi şi că se exercită un act de conducere colectiv“, a declarat Dumitraşcu.
Spătaru: Medinţu nu mai e director
Despre celălalt supraveghetor din CEO, Aurel Medinţu, spunea că i-ar fi cerut o poză cu o instalaţie. L-a luat la mişto pe Spătaru pentru că lucra la o firmă care vindea surcele şi detergenţi. Spătaru susţine că firma de surcele şi detergenţi este de fapt o mare companie de produse chimice pentru construcţii, listată la bursa din Polonia. Medinţu a mai spus că demisia sa a rămas fără obiect din moment ce Dumitraşcu şi Dorin Spătaru nu mai sunt în Consiliul de Supraveghere.
Dorin Spătaru spune că: „din data de 24.03.2015 nu mai este director al Diviziei Energetice. Consiliul de Supraveghere a constatat această încetare şi a dispus Directoratului înregistrarea la Registrul Comerţului a încetării contractului de mandat“. El a mai spus că Medinţu poate să revină doar dacă va vota acest lucru noul Consiliu. Cât despre prelungirea procesului de selecţie, Spătaru spune că decizia a fost votată de 5 din cei 6 supraveghetori.
Medinţu a mai spus că Spătaru a cerut o „poză“ a unei instalaţii pentru a decide dacă trebuie reabilitată. „Oportunitatea demarării unei investiţii la un grup energetic nu poate fi stabilită prin analiza unei fotografii şi din acest motiv nici nu am solicitat-o“, a replicat Spătaru. „Situaţia din 2 martie nu mai există acum. Demisia mea a rămas fără obiect. În Consiliul s-a schimbat componenţa şi nici nu mai există tensiuni sociale în companie fiindcă nu le mai provoacă nimeni”, a spus Medinţu presei locale. Ulterior, la Radio Infinit, el a spus că este în concediu medical şi că situaţia sa se va definitiva după Paşti. „O să vedem ce se întâmplă în perioada următoare, toate lucrurile o să se lămurească destul de repede. Aici în firmă se intră în concediu, se va lucra în ralanti“.
INDICATORI
Reamintim că pe 26 martie a fost schimbat Consiliul de Supraveghere de la CE Oltenia pentru neîndeplinirea indicatorilor. Deşi indicatorii nu au fost îndepliniţi, doi membri din fostul Consiliu - Georgiana Porumbel şi Alin Chitu - au rămas pe funcţii. Pe 3 aprilie urma să aibă loc o analiză a Directoratului, care se putea lăsa cu demiterea lui Laurenţiu Ciurel.
„Eu, dacă stăteam, stăteam pe perioada mandatului domnului Ciurel. Nu mă apucam eu să mai stau nu ştiu cât timp“.
Aurel Medinţu