CEO îşi propune menţinerea grupurilor cu costuri minimale

Complexul Energetic Oltenia își propune o producție anuală constantă, de 14 - 15 TW, calculând că va avea nevoie de șapte grupuri în funcție. Conducerea companiei a pus pe hârtie câteva măsuri de management pe anul acesta. Concluzia este că societatea CE Oltenia va investi în termocentralele care au un cost de producţie mai mic, iar pentru celelalte va cheltui atât cât e necesar să fie menţinute în funcţiune. Realitatea este însă că sunt deja mulţi ani de când grupurile şi utilajele din carieră sunt menţinute în funcţiune de pe o zi la alta.

Conducerea CE Oltenia şi-a făcut planul de management pentru 2017, prognozând o cantitate de anuală  de 14 - 15 TWh. CE Oltenia estimează că această producție va fi și în 2018-2020. Pentru realizarea acestei producții, este nevoie de funcţionarea la o putere medie anuala de 1.615 MW, respectiv, funcţionarea în medie, cu 7 grupuri, la un grad de încărcare de 70%. Compania anticipează că în perioada octombrie – martie va funcționa cu toate grupurile disponibile, iar în aprilie – septembrie cu grupurile ce au costurile cele mai scăzute.

Funcţionarea grupurilor

În perioada următoare, SE Turceni va funcționa cu patru grupuri energetice, 3, 4,  5, 7, grupurile 1 şi 6 fiind retrase din exploatare deoarece blocul 6 este demontat, iar blocul 1 va intra in  program de demontare si valorificare. „Ţinând cont de starea grupurilor rămase în exploatare, grupurile 4, 5 şi 7  vor fi grupuri de bază, iar grupul nr.3 va funcţiona preponderent pe piaţa de echilibrare. Pentru acest grup, începând cu 2019 este gândită o reabilitare majoră, această hotărâre fiind luată în funcţie de cerinţele pieţei şi de strategia energetică naţională“, este planul companiei.

SE Işalniţa va funcționa în special cu grupul nr.7. La Craiova sunt disponibile două grupuri energetice de 150 MW (grupurile 1 şi 2), grupuri la care au fost lucrări majore de retehnologizare. Însă grupurile de la Rovinari rămân în top și datorită costurilor foarte mici de producție, dat fiind că alimentarea cu lignit se face direct pe bandă.

„După cum se poate observa, compania își propune sa investească mai mult în termocentralele performante, iar in celelalte doar pentru menținerea lor in funcțiune cu costuri minimale, ținând cont de ipotezele de dimensionare a capacităților de producție prezentate în planul de eficientizare, reorganizare si restructurare. Aceste cheltuieli investiționale vor fi monitorizate si dimensionate în funcție de capacitatea de generare a lor de către companie“, se precizează în planul de restructurare și eficientizare a CE Oltenia. 

Vizualizări: 2,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: