Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

CE Oltenia şi Ciurel, amintiţi în scandalul Mossack Fonseca

Fostul demnitar Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, întreţine cu taxe şi onorarii, de peste un deceniu, casa de avocatură Mossack Fonseca, pentru a asigura anonimatul afacerilor sale. În mecanismul paravan sunt angrenaţi consultanţi din Panama şi Geneva, afacerea având în spate o înţelegere secretă între două companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice şi în Canada, scriu jurnaliştii de la Rise Project.
Ionuţ Costea a fost, între altele, secretar de stat în Ministerul Finanţelor sub guvernarea CDR, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi preşedinte al Exim Bank. Ionuţ Costea şi Mircea Geoană sunt acum implicaţi în Institutul Aspen România.
Costea este acompaniat în afacerea offshore din Insulele Virgine Britanice de Victor Vanea, patronul Pan-European Grup, companie care a organizat, la Washington, Beijing, Londra sau Bruxelles, evenimente pentru Ministerul Economiei şi companii de stat.
Paravanul afacerilor lui Costea
Ianuarie 2002. Genint SA, o companie de consultanţă fiscală din Geneva, solicită Mossack Fonseca înfiinţarea firmei Yvolan Finance Corp, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Identitatea acţionarilor nu este cunoscută, fiind o societate anonimă cu acţiuni la purtător. Îşi păstrează acest statut până în 2007, când intră, oficial, în afacere Ionuţ Costea şi Victor Vanea. În poziţiile de preşedinte şi secretar general al companiei sunt numiţi doi “oameni de paie” ai Mossack Fonseca – Martha Edghill şi Vianca Scott.
Trei luni mai târziu, în aprilie 2002, este înregistrată în Quebec compania Atlantic CG Consultant Group Inc, cu acţionar unic Yvolan Finance Corp, cu un capital social de 100.000 de dolari şi cu obiect de activitate “investiţii”. Administrator şi director devine Max Blauenstein, care este şi fondatorul şi preşedintele Genint SA.
O înţelegere secretă
Yvolan Finance Corp, deţinută în cote egale de Costea şi  Vanea, figurează în arhivele din Panama drept companie implicată în afaceri imobiliare. Cu scopul declarat de a-şi păstra anonimatul în viitoarele afaceri, în aprilie 2002, Yvolan Finance Corp a semnat o înţelegere scrisă cu societatea pe care o deţine în Quebec, Atlantic CG Consultant Group INC., pe care a mandatat-o să acţioneze în numele său în viitoare tranzacţii, dar şi să gestioneze documentele contabile aferente. Ambele societăţi sunt numite în contract “a body politic and corporate”, sintagmă folosită în general pentru companii înfiinţate în scop guvernamental. Atlantic CG Consultant Group INC. se angaja astfel să acţioneze exclusiv în numele şi la indicaţiile companiei din Insulele Virgine Britanice, în orice tip de tranzacţii şi cu privire la orice bunuri pe care le va administra.
Întrebat de reporterii Rise Project ce activitate a derulat prin firmele din Insulele Virgine Britanice şi din Quebec, Ionuţ Costea a declarat: “Am făcut nişte chestii de consultanţă la un moment dat. Le-am făcut când nu mai eram la stat, privat fiind”.
Yvolan Finance şi-a schimbat numele în “Shilou Finance Corp”, în 2009, iar pentru acestă operaţiune a plătit un nou onorariu celor de la Mossack Fonseca.
Într-o corespondenţă din aprilie 2013 cu reprezentanţii Mossack Fonseca, consultantul Genint a oferit referinţe cu privire la clientul său. Shilou Finance este prezentată drept un holding care se ocupă cu investiţii imobiliare în România. Nici compania din IVB şi nici mandatarul său din Quebec nu apar însă, la vedere, în companii sau afaceri din ţara noastră.
Familia fostului director Eximbank a încercat de-a lungul timpului să dezvolte o serie de proiecte imobiliare în România. Ionuţ Costea a pornit propria afacere imobiliară în martie 2007, când a fondat Golf Property Real Estate SRL. Compania urma să se ocupe de cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii, cât şi de achiziţionarea mai multor apartamente în cadrul complexului “Silver Mountain” din Poiana Braşov. Acest proiect imobiliar a implicat o investiţie de  400 milioane de euro şi a aparţinut omului de afaceri Dan Fischer. În aprilie 2008, Ionuţ Costea a cesionat acţiunile Golf Porperty tatălui său, Ion Costea. Compania nu a declarat încasări în 2014, potrivit ultimului bilanţ depus la Fisc.
Ionuţ Costea le-a mai spus jurnaliştilor de la Rise Project că afacerile derulate prin firma offshore nu aveau ca scop tranzacţii imobiliare, ci erau doar o extensie pentru conferinţele organizate de partenerul său Victor Vanea. “Chiar nu mai ştiu nimic din perioada aia, 2003 sau când a fost (…) După aia n-am mai făcut nimic, că n-a ieşit mare lucru”, a mai spus Costea.
Conform documentelor, Costea nu a părăsit însă acţionariatul afacerii din Insulele Virgine Britanice, iar în 2007 a intrat chiar oficial în actele companiei Shilou Finance. 
De asemenea, conform registrului companiilor din Quebec, Atlantic CG Consultant Group INC este încă activă, având acelaşi acţionar.
Conferinţe de lux pentru oficiali guvernamentali
Contactat de RISE, Vanea a negat orice implicare în afacerile din Insulele Virgine Britanice: “Nu, nu cred aşa ceva. Îmi pare rău, nu ştiu ce informaţii aveţi, că sunt cam false informaţiile”.
Victor Vanea este patronul Pan-European Group. Compania are sediul în Marea Britanie şi organizează seminarii, conferinţe internaţionale şi alte evenimente dedicate camerelor de comerţ din diferite state. Destinaţiile alese pentru aceste întâlniri sunt zone turistice precum Cancun, Hong Kong, Los Angeles, Las Vegas, Rio de Janeiro, Hawaii, Bermuda, Kuala Lumpur, Shanghai, New York, Tokyo, dar şi în capitale europene. Pan European Group a organizat peste 300 de astfel de evenimente, în peste douăzeci de ţări, iar la conferinţe au participat de-a lungul timpului şi persoane din conducerea unor ministere şi companii de stat din România, între care fostul ministru al Economiei Constantin Niţă, directorul demis al Complexului Energetic Oltenia, Dan Laurenţiu Ciurel, trimis în judecată în dosarul “Rovinari-Turceni”, sau Mihail Stănculescu, fost director Hidroelectrica.
Victor Vanea deţine împreună cu Minerva şi Claudia Vanea şi compania Pan-European Conferences LTD înregistrată în Marea Britanie. De-a lungul timpului, în portofoliul familiei Vanea au existat multe companii, înregistrate, în majoritate, în Regatul Unit şi având ca obiect de activitate organizarea de conferinţe, activităţi de recrutare şi “business support”. Acestea au fost însă dizolvate.
www.news.ro

Vizualizări: 1,949

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: