Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

CE Oltenia, încă zece hectare cu „iarba elefantului”

Complexul Energetic Oltenia și-a propus să redea în circuitul economic o suprafaţă de peste 10 hectare de la cariera Pinoasa, și nu oricum. Compania vrea să planteze acolo iarba elefantului, cunoscută și sub denumirea de stuf chinezesc, care este o plantă energetică. Combinată cu lignit în termocentrale, aceasta ajută la scăderea emisiilor de poluanţi. Intenţia administraţiei CE Oltenia de a înfiinţa astfel de plantaţii este una mai veche, dar care nu a fost pusă în practică până acum.

Compania energetică a solicitat un acord de mediu la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj pentru redarea în circuitul economic a haldei de steril Valea Negomir-zona sudică Timișeni, de pe raza comunei Fărcășești, aferentă carierei Pinoasa, prin înființarea plantației respective. Iarba elefantului este o plantă energetică care, sub formă de peleți, mai este folosită și pentru producerea unor materiale de construcții. "Complexul Energetic Oltenia a solicitat un acord de mediu pentru redarea în circuitul ecologic al unei suprafețe de 10.5 hectare pe raza carierei Pinoasa. Redarea va consta în lucrări de ameliorare, de nivelare pe deoparte, iar după aceea, prin înființarea unei culturi de Mischantus. Este o plantă energetică care are o putere calorică de 4.4 KWh/kg și care va fi utilizată în amestec cu cărbunele în vederea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de la arderea cărbunelui. Va fi un combustibil alternativ care va înlocui o parte din combustibilul utilizat în prezent, respectiv lignitul", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Rizomii plantelor vor fi plantați la o distanță de un metru unul față de celălalt. Durata culturii de iarba elefantului este de cel puțin 25 de ani și va trebui monitorizată în primii trei ani. Producţia la hectar este de circa 20 de tone. Conform proiectului depus la APM Gorj de CE Oltenia, lucrarea este în curs de execuţie şi are termen de finalizare sfârşitul acestui an. O altă suprafaţă de 10 hectare la halda carierei Pinoasa ar urma să fie plantată cu iarba elefantului în trimestrul IV al anului 2019.

Mai puţine certificate cumpărate
Responsabilii cu mediul din Gorj agreează ideea, mai ales că prin folosirea stufului chinezesc în producerea de energie se vor reduce și emisiile de noxe rezultate în procesul tehnologic al termocentralelor, dar și compania își va reducere costurile de producerea a energiei. "Orice idee care duce la reducerea gazelor cu efect de seră din ardere într-o instalație este agreată și este binevenită și pentru operator în primul rând. Generând o cantitate mai mică va plăti o sumă mai mică prin achiziția unor certificate de gaze cu efect de seră", a mai spus directorul APM Gorj.
Proiectul companiei energetice nu se supune evaluării impactului asupra mediului, astfel că acordul de mediu pentru înființarea plantației este doar o chestiune de formalitate.

Vizualizări: 1,500

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: