Ce ar salva CE Oltenia? Sindicalist: Împrumut în fiecare an
Nu mai este deja deloc un secret că împrumutul de 250 de milioane de euro de care s-a bucurat Complexul Energetic Oltenia a fost o imensă gură de oxigen pentru producătorul de energie. Fără acești bani, nu ar mai fi putut cumpăra certificatele de dioxid de carbon pe care era obligat să le achiziționeze și, implicit, nu mai putea funcționa. Împrumutul însă ar fi fost o sursă bună și pentru plata unor datorii ori chiar salarii, după cum susține unul dintre cei mai vocali sindicaliști din companie.
Gabriel Căldărușe, liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, a explicat că odată scăzute prețurile la certificatele de CO2 a fost un prilej pentru companie să folosească restul de împrumut pentru a plăti chiar și o parte din datoriile acumulate în ultimele luni. „Împrumutul acesta obligatoriu trebuie să se transforme într-un ajutor nerambursabil. Nu e vorba de a plăti 251 de milioane de euro. Dacă ar fi să fie rambursat și un procent mult mai mic decât acesta, trebuie să recunoaștem că nu am avea posibilitatea. Eu am mai spus-o. Din punctul meu de vedere, s-au plătit parte din salarii din acest împrumut. A rămas o diferență de bani, a scăzut prețul la certificatele de carbon în primăvară. În trecut, acum câteva luni, era un vârf de plată al datoriilor pe care le are compania. Cred că parte din acele datorii au fost plătite din acel ajutor”, a spus Căldărușe.
Ca să supraviețuiască în continuare, compania ar trebui să primească anual un astfel de sprijin, a mai adăugat sindicalistul. „Dacă primea strict un împrumut, se crea o presiune financiară extraordinară, intra în incapacitate de plată. Trebuie să recunoaștem, să spunem aceste lucruri, să nu le mai ascundem. Cred că este posibil să fie, în continuare, ajutoare pentru companie. Nu e vorba de sprijinul Comisiei Europene, ci de acceptul său. Cred că până la atingerea scopului pe care îl are UE vizavi de 2050 să permită acest lucru în continuare”, a mai declarat Căldărușe, la Tele3.