Bunicii din Gorj învaţă engleză ca să vadă lumea

Zeci de pensionari din judeţul Gorj au primit ieri diplomele de absolvenţi ai unui curs de engleză desfăşurat de Biblioteca Judeţeană prin intermediului Centrului Europe Direct. Seniorii au vrut să fie din nou elevi pe perioada a două luni, timp în care au acumulat suficiente cunoştinţe încât să poată purta în voie un dialog cu un vorbitor de limba engleză. Motivele pentru care şi-au dorit să cunoască limba engleză sunt dintre cele mai complexe, fie au copii plecaţi peste hotare, fie vor să ţină pasul cu nepoţii pentru care această limbă nu mai are nici un secret. Cei care le-au predat engleza sunt elevi din Târgu Jiu, care au făcut voluntariat pe timpul vacanţei.

stefan_lascateuŞtefan Lăscăteu are 74 de ani, însă vârsta nu l-a împiedicat să devină pentru două luni un elev silitor şi să înveţe de la tineri cum să comunice în limba engleză. Spune că i-a plăcut foarte mult să călătorească şi simţea tot timpul că are un handicap pentru că nu era în stare să poarte o discuţie cu un străin.  „Am avut un hobby în viaţă, am călătorit foarte mult. Mă simţeam handicapat pentru că aveam doar noţiuni sumare de franceză şi rusă, pe care am făcut-o din clasa a IV-a. Generaţia mea a avut un handicap pentru că nu ni s-a predat engleza, numai rusa şi franceza. Am călătorit în foarte multe ţări, am fost pe patru continente. Încă din '79 am tot ieşit din ţară. Acum vreau să folosesc noţiunile de limba engleză dobândite; o să continui să studiez pe cont propriu pentru că vreau să călătoresc în continuare”, a spus Ştefan Lăscăteu, inginer de profesie.

Vorbeam cu limba „gimnastică” până acum

Povestea Marianei Cornoiu este cel puţin la fel de interesantă. A vrut să înveţe engleza pentru că are o singură fiică plecată în Anglia pe care o vizitează foarte des. Ştie ce înseamnă să predai, ea însăşi fiind profesoară de limba română însă faptul că ”profesorii ei” au fost nişte copii a încărcat-o de energie şi tinereţe. ”Am vrut să fac acest curs fiindcă fiica mea e la Londra, a făcut facultatea la Paris, dar acum lucrează la Londra, merg foarte des la Londra şi este jenant pentru mine că vorbeam cu limba gimnastică până acum. Sper să mă descurc, de acum înainte voi pleca ”la un curs practic” la fiica mea săptămâna viitoare şi probabil o să ajung o bună vorbitoare de limba engleză. Învăţarea unei limbi străine menţine tinereţea spiritului şi a intelectului, am fost bucuroasă să particip la aceste cursuri, pur şi simplu a fost o infuzie de tinereţe. Copiii sunt frumoşi şi fizic şi spiritul lor este atât de frumos că pur şi simplu m-au reîncărcat”, a spus Mariana Cornoiu, senior.

bunici_engleza

La cei 66 de ani, fostul cadru didactic a precizat că speră să ajungă la un nivel atât de avansat la limba engleză încât să-şi traducă singură cele trei cărţi de poezii scrise de-a lungul vremii. ”Nu am nepoţi, fiica mea încă nu s-a căsătorit, eu m-am măritat la 18 ani, dar am făcut fetiţa după 14 ani de la căsătorie. Am neglijat la vremea respectivă acest aspect, m-am luat cu studiile şi am făcut-o destul de târziu. Am fost profesor de limba şi literatura română, în timpul liber scriu, îmi place să creez, am patru cărţi de poezie publicate, acum poate o să le traduc şi în engleză pentru că în franceză am avut traducător, a tradus fiica mea una din cărţi. Limba engleză este frumoasă, la început mă gândeam de ce or pune ăştia atâtea litere când citesc puţine şi nici nu le citesc cum le scriu, dar acum am reuşit să învăţ regulile gramaticale şi mi-am propus aşa să învăţ două trei cuvinte noi în fiecare zi până la sfârşitul anului”, a spus Mariana Cornoiu, din Târgu Jiu.

„Trebuie să ţinem pasul cu nepoţii”

Câţiva dintre seniorii absolvenţi de limbă engleză au fost ieri prezenţi la festivitatea de premiere alături de nepoţi. „Cursul este o iniţiativă bună pentru noi care rămânem izolaţi după ce ieşim la pensie. Trăim într-o epocă a computerelor şi este esenţial să ştim şi engleză, pentru că avem nepoţi care studiază şi trebuie să ţinem pasul. Am o singură nepoţică, Sophie Victoria, jumătate nemţoaică, mama este româncă, vorbim deja şi engleză şi bunica a considerat că trebuie să ştie şi ea. Eu am fost profesor de franceză şi pot să spun că mi-a fost mai uşor pentru că structurile lingvistice şi stilul de a preda o limbă străină le aveam deja”, a spus Doina Popescu, senior.

Emoţiile au fost foarte mari şi pentru voluntarii care şi-au luat extrem de în serios rolul de dascăl şi care i-au învăţat pe seniori tainele limbii engleze. ”Chiar mi-a folosit această experienţă pentru că eram emotivă şi m-a ajutat să vorbesc mai uşor în public; pe lângă asta, acum, fiind studentă, mă ajută foarte mult pentru că lucrăm cu copii cu sindromul Down şi trebuie foarte multă răbdare cu ei, trebuie convinşi să facă anumite lucruri, trebuie să le explici iar experienţa aceasta chiar m-a ajutat. M-a surprins foarte tare faptul că puneau tot felul de întrebări, aveau foarte multe curiozităţi şi trebuia să le explici. S-au implicat foarte, foarte mult. Tot timpul îşi făceau temele, făceau lucruri în plus şi mă întrebau dacă e bine sau nu”, a spus Marinela Csolti, voluntar. Anul trecut, seniorii din Gorj au fost iniţiaţi de cei 96 de voluntari de la nivelul Centrului European Direct în tainele Facebook.   

Vizualizări: 234

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: