CE Oltenia: Ecologizarea de la Submaidane, finalizată
Complexul Energetic Oltenia a anunţat că au fost finalizate operațiunile de ecologizare din satul Submaidane, la mai bine de un an şi jumătate de când mai multe case şi terenuri au fost acoperite de șlam de zgură și cenușă, după o fisură produsă la groapa de cenușă a termocentralei Turceni. Autoritățile locale din Turceni spun că vor face verificări pentru a vedea dacă cetățenii afectați sunt mulțumiți de modul în care au fost efectuate lucrările de ecologizare.
Administrația CE Oltenia a anunțat printr-un comunicat că în data de 21 august a avut loc recepția finalizării lucrărilor de curățare și ecologizare pentru zona Submaidane – Turceni - Ionești. Conform acestora, terenurile și gospodăriile cetățenilor afectați de șlamul de zgură și cenușă au fost curățate și în prezent nu mai sunt probleme din cauza poluării. „A fost evacuată zgura și cenușa de pe terenurile agricole afectate până la cota naturală, terenurile au fost scarificate, fertilizate, arate și discuite conform recomandărilor OSPA Gorj. Din studiul pedologic și agrochimic întocmit de OSPA Gorj după execuția lucrărilor enumerate, s-a constatat că terenurile se încadrează în aceeași clasă de calitate ca și terenurile agricole aflate în zona limitrofă. În ceea ce privește aprovizionarea cu nutrienți, terenurile sunt bine și foarte bine aprovizionate cu nutrienți", se arată în comunicatul CE Oltenia.
În ceea ce privește gospodăriile afectate, cei de la companie spun că au degajat incintele, iar pentru refacerea lor proprietarii au fost despăgubiți. Despre canalul de deviere torenți, reprezentanții CE Oltenia spun că și aici a fost înlăturat stratul de zgură și cenușă, iar pentru acest lucru au fost efectuate lucrări de defrișări a vegetației și a fost amenajat drumul de-a lungul canalului. Totodată, cei de la complex spun că din buletinele de analize efectuate de diverse instituții, apa din fântâni nu este poluată și că există probleme cu depășirile indicatorilor numai în ceea ce privește azotații, dar că aceste depășiri nu au nicio legătură cu cenușa ce s-a revărsat în zonă.
În luna decembrie 2014, chiar înainte de Crăciun, din cauza unei fisuri la depozitul Termocentralei Turceni, tone de zgură și cenușă s-au revărsat, afectând în jur de 10 gospodării și circa 15 hectare de teren agricol. De asemenea, fântânile în zonă s-au colmatat iar cetățenii au rămas fără apă potabilă, fiind sprijiniți ulterior de ecologiștii de la Greenpeace și Bankwatch, care le-au donat echipamente de filtrare pentru curățarea apei. De la producerea incidentului a trecut mai bine de un an și jumătate, iar lucrările de ecologizare trebuiau să fie de mult timp încheiate, ultimul termen de finalizare înaintat de companie fiind februarie 2015. Autoritățile locale din Turceni spun că vor purta discuții cu cetățenii pentru a afla dacă sunt mulțumiți de rezultatul lucrărilor de ecologizare efectuate de CE Oltenia cu sute de mii de euro. "E binișor, acceptabil ce s-a făcut. Acum să vedem ce zic oamenii. Voi merge joi să discut cu cetățenii", a declarat Dumitru Gâlcevă, primarul orașului Turceni.