Bugetul țării, aprobat seara târziu. ”Este nerealist”

Guvernul a aprobat, joi seară târziu, Legea bugetului de stat, acesta urmând să fie dezbătut săptămâna viitoare de Parlament în procedură de urgenţă”.

Bugetul statului pentru anul 2024 este nerealist, cu venituri supraesti­mate şi cheltuieli subes­ti­mate, similar cu bugetul pentru 2023, când încă din primele două luni s-a văzut că realitatea din teren este departe de proiecţia bugetară, au spus cei trei economişti care au participat joi la o dezbatere pe buget organizată de ZF.

Aceeași opinie o are și fostul ministru de finanțe, Dan Vîlceanu: ”Am văzut că avem o gaură în buget de peste 50 de miliarde și vom termina anul cu un deficit de aproape 100 de miliarde, deși Guvernul estima undeva la 60 și ceva de miliarde deficitul pe anul acesta”.

Conform documentului publicat de Ministerul de Finanțe, proiectul de buget pentru anul 2024 anticipază un deficit de 5%. Guvernul are în vedere o creștere economică de 3,4%, iar estimările indică o inflație de 6%.

Cu toate acestea, Dan Vîlceanu critizează proiectul de buget, argumentând că discuția ar trebui să înceapă cu analiza situației actuale a execuției bugetare. El subliniază că în ciuda faptului că Guvernul estima un deficit de aproximativ 60 de miliarde, realitatea indică o gaură bugetară de peste 50 de miliarde, cu un deficit aproape dublu, aproape de 100 de miliarde până la finalul anului. Vîlceanu atrage atenția că adăugarea unor cheltuieli majore, cum ar fi creșterea salariilor bugetarilor cu 5%, majorarea pensiilor, și recalcularea acestora în augustul anului viitor, contribuie semnificativ la accentuarea deficitului, subliniind caracterul nerealist al estimărilor guvernamentale.

Fostul ministru de Finanțe prognozează o presiune suplimentară asupra Guvernului în 2024, în contextul alegerilor, anticipând o creștere a cheltuielilor ca urmare a presiunilor sociale și electorale. Astfel, el sugerează că proiectul de buget pentru anul viitor, asemenea celui din 2023, este nerealist, având venituri supraestimate și cheltuieli subestimate.

Vizualizări: 1,708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: