Autostrada e salvarea Târgu Jiului. Cine o spune!
Curatorul atelierului Brâncuşi de la Paris, Doina Lemny, spune că oraşul Târgu Jiu are neapărat nevoie de o şosea modernă, care să faciliteze venirea turiştilor aici. Obişnuită cu infrastructura din Franţa, Lemny afirmă tranşant că inclusiv ei îi vine foarte greu să facă 5 ore cu maşina de la Bucureşti la Târgu Jiu pentru a ajunge la operele pe care vrea să le viziteze ori de câte ori are ocazia.
Doina Lemny le-a transmis autorităţilor să se ocupe de infrastructură şi de partea de publicitate în jurul operelor, dacă îşi doresc să dezvolte turismul în oraş. „Trebuie însă să se pună în mişcare mijloacele de comunicare, cele de comunicare media, dar şi comunicarea reală. Să se îmbunătăţească circuitul trenurilor, de exemplu, pentru că turistul venit din străinătate vrea să vadă acest Ansamblu, dar îi este foarte greu să ajungă aici. Mai este mult de muncă, pentru că şi eu de câte ori vreau să ajung aici, îmi este foarte greu să fac 5 ore de la Bucureşti la Târgu Jiu. Asta lipseşte oraşului, nu grija autorităţilor faţă de Ansamblu, care sunt foarte grijulii cu aceste monumente. Există paznici la opere, ele nu se pot distruge”, afirmă Lemny.
Mai este şi legătura dintre Târgu Jiu şi Hobiţa, unde drumul arată la fel ca în urmă cu 40 de ani, când a fost construit. Asfaltul care se toarnă zilele acestea spre ieşirea din municipiu spre localitatea de baştină a marelui sculptor nu asigură şi o modernizare a drumului. Turiştii şi-ar dori o pistă de biciclete pe acest traseu, iar la un moment dat autorităţile judeţene chiar vorbeau despre aşa ceva, însă subiectul a fost trecut sub tăcere şi turiştilor nu le mai rămâne decât să meargă spre Hobiţa cu maşina în aceleaşi condiţii ca pe vremea bunicilor.
Dar chiar şi aşa, autorităţile susţin că la Târgu Jiu turismul a început să fie revigorat. Numărul spaţiilor de cazare a crescut, iar gradul de ocupare începe să fie unul satisfăcător, după cum a remarcat viceprimarul Adrian Tudor. „Când vorbim de orice proiect în Târgu Jiu, trebuie să începem de la moştenirea pe care ne-a lăsat-o Brâncuşi aici. S-au făcut paşi în această direcţie, pentru că statisticile ne arată că în hoteluri gradul de ocupare a crescut cu 60% în ultimii doi ani ca urmare a promovării operelor pe care Constantin Brâncuşi ni le-a lăsat la Târgu Jiu. Este şi ca urmare a faptului că oferim şi altceva în oraş, nu doar această vizită pe Calea Eroilor, aceasta via sacra, care durează doar câteva zeci de minute”.
La rândul său, Marcel Romanescu afirmă că perspectivele pentru 2019 sunt la fel de bune pentru cei implicaţi în activitatea de turism din municipiu. „Am avut întâlniri cu oamenii de afaceri care deţin spaţii de cazare şi restaurante pe raza municipiului şi, cu surprindere şi pentru mine, pentru că nu avem o statistică foarte clară, toţi cei care lucrează în domeniu spuneau că există la momentul acesta o cerere foarte mare pentru 2019, iar în 2018 au avut o acoperire de 80% în privinţa cazării pe raza municipiului. Este şi Transalpina, şi alte obiective turistice, dar faptul că există o încărcare de 80% pe spaţiile de cazare nu poate decât să mă bucure şi să mă determine să facem toate eforturile, aşa cum am şi început, să îi dăm o altă imagine oraşului prin aceste opere”, declară edilul.