Au găsit un topor vechi de 4000 de ani
Detectoriştii gorjeni au făcut o nouă descoperire importantă. Cea mai de preţ piesă scoasă la lumină este un topor din bronz. Unealta a fost găsită în zona Culei Glogovenilor, acolo unde recent au fost descoperite alte vestigii remarcabile.
Detectoriştii Viorel Vîlceanu şi Valentin Cîrstea cred că toporul din bronz datează din epoca bronzului timpuriu. „O piesă extrem de rară. Noi evaluăm toporul ca având o vechime de cel puţin 4000 de ani, dar o datare certă se poate realiza doar de către specialişti. Vârful de săgeată este de asemenea foarte vechi, datând, probabil, din perioada de început a epocii fierului. Alături de cele două piese au mai fost descoperite o monedă de bronz, două monezi medievale, două amnare, un fragment de ceramică, toate fiind predate Direcţiei Judeţene de Cultură Gorj”, a declarat Viorel Vîlceanu.
Zona este cu potenţial, susţine Valentin Cîrstea: „Boierii glogoveni menţionau ceva de o aşezare dacică. Este prima dată când găsim ceramică în contextul pieselor metalice. Încă o dată se simte nevoia unei colaborări cu un arheolog local, din păcate pe teren serveşte doar domnul Vasile Marinoiu”.
Detectoriştii spun că sunt nemulţumiţi de lipsa de preocupare a conducerii Muzeului Judeţean Gorj faţă de piesele descoperite şi predate. „Un topor similar a fost descoperit în urmă cu câţiva ani de către Valentin Cîrstea, iar soarta lui, ca de altfel şi a altor sute de artefacte valoroase predate, este necunoscută. Din păcate, responsabilii muzeului nu au catadicsit nici măcar să le claseze în patrimoniul cultural naţional, deşi Legea 182/2000 precizează clar că declanşarea procedurilor de clasare este obligatorie şi se face din oficiu pentru bunurile aflate în custodia instituţiilor muzeale”, a spus Viorel Vîlceanu.
Detectoriştii susţin că în evidenţa Muzeului Judeţean Gorj figurează clasate în patrimoniul cultural naţional „doar 127 de piese”, dintre care numai 92 aparţin instituţiei, celelalte reprezentând colecţii private. Din anul 2009 nu ar mai fi fost clasată nicio piesă, deşi săpături arheologice s-au tot făcut, mai spun căutătorii de comori.