Varza

Varza este un aliment bogat în vitamine, în special în provitamina A, vitaminele C și E, dar și în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele din grupa B sunt și ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, ceea ce explică anumite intoleranțe intestinale. Conținutul în minerale este foarte bine reprezentat: calciu, magneziu, fier; la fel și cel în oligoelemente: iod, cupru, mangan, sulf. Varza are proprietăți dezinfectante și cicatrizante la nivelul țesuturilor, precum și proprietăți expectorante. Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și clorofilă, varza restabilește flora intestinală și contribuie la creșterea numărului de hematii; de aceea varza este recomandată în oboseală, astenii, demineralizari și chiar depresii. Favorizează metabolismul glucidelor și absorbția oxigenului în celule. Totodată, are acțiune anticancerigenă: specialiștii recomandă folosirea verzei în mod regulat, deoarece conținutul ei crescut de caroten scade riscul apariției cancerului; în același timp, sulful și hitidina pe care le conține varză diminuează tumorile, asigurând eliberarea toxinelor. Varza, în special cea gătită la abur, scade nivelul colesterolului din sânge, iar sucul de varză ajută în tratamentul ulcerului la stomac. Puteți introduce varza în alimentația bebelușului oricând după vârsta de10 luni. (A.A.)

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: