Recomandări pentru preîntâmpinarea potențialelor probleme legate de protecția conturilor de pe rețelele de social media

În 2024, numărul conturilor de pe rețelele de socializare a ajuns la 5.17 miliarde, cu o prognoză de creștere de până la 5.42 miliarde până în 2025. În ultimii ani, rețelele de social media au început să fie utilizate pentru crearea de conturi în diferite domenii. De la magazinele de retail online și până la cazinourile digitale, precum Verde Casino, rețelele de socializare sunt preferate de operatori și utilizatori pentru rapiditatea procesului de înregistrare.

Având în vedere popularitatea acestei metode de înscriere, dar și a informațiilor esențiale stocate pe aceste rețele, infractorii cibernetici sunt foarte interesați de obținerea în mod fraudulos a acestor date. În medie, 4 conturi de social media din 10 sunt victime ale atacurilor care vizează sustragerea informațiilor asociate acestora. De aceea, este vital ca utilizatorii unei platforme de socializare să își protejeze conturile la cel mai înalt nivel de securitate.

Cele mai faimoase atacuri cibernetice îndreptate împotriva platformelor și aplicațiilor de socializare
În 2019, Facebook s-a confruntat cu cea mai mare scurgere de informații ale utilizatorilor săi, atunci când 533 de milioane de conturi au fost sparte. Folosindu-se de faptul că parolele nu erau criptate, infractorii cibernetici au obținut acces la date precum ID-urile utilizatorilor, numerele de telefon ale acestora, locația și alte informații cu caracter sensibil.

X/Twitter s-a confruntat cu un caz de sustragere a datelor, atunci când datele unui număr de 5.4 milioane de utilizatori au fost furate de către hackeri. Atacurile s-au intensificat în 2023, atunci când peste 400 de milioane de conturi au fost atacate și expuse. Folosindu-se de anumite breșe de securitate, hackerii au asociat ID-urile de email și numerele de telefon sustrase cu conturile de Twitter obținând acces la acestea.

Pe lângă utilizatorii privați, în timpul acestei acțiuni au fost expuse și datele unor persoane publice.  WhatsApp s-a numărat printre rețelele de social media care au fost victime ale atacurilor cibernetice. În 2022, 487 de milioane de utilizatori ai acestei rețele au avut probleme cu conturile lor ca urmare a unei tentative de infracțiune cibernetică.

Cum îți poți proteja în mod eficient contul de pe rețeaua de social media?
Într-o lume în care infracțiunile cibernetice generează pierderi de 10.5 trilioane anual este cât de poate de clară nevoie de soluții sigure și de încredere pentru protejarea conturilor în mediul online. Valoarea pieței de securitate cibernetică se ridică la 183.1 miliarde de dolari în 2024. Pe lângă utilizarea unui program antivirus, fiecare utilizator poate aplica o serie de recomandări pentru a-și menține în siguranță conturile de social media:

• Utilizează o parolă complexă și originală – combinațiile de caractere speciale, alfanumerice și litere mari și mici, alături de cifre ajută la configurarea unor parole solide, greu de spart. În plus, nu folosi aceeași parolă la toate conturile de socializare sau la alte conturi.

• Activează autentificarea 2FA (în 2 pași) – folosirea unui sistem de validare a primei modalități de conectare utilizând elemente biometrice sau coduri primite pe un dispozitiv mobil eficientizează protecția conturilor de pe platformele de social media.

• Limitează accesul la contul tău – confidențialitatea valorează enorm astăzi, așa că, dacă vrei să fii protejat setează-ți contul la un nivel cât mai ridicat de confidențialitate, păstrându-l privat și accesibil doar celor apropiați.

• Conectează-te doar pe rețele protejate – nu utiliza serviciile gratuite de internet, publice și care nu sunt protejate în mod real. Accesarea acestui tip de rețele este facilă pentru infractorii cibernetici, ceea ce înseamnă că și dispozitivele care sunt conectate sunt susceptibile de a fi atacate.

• Schimbă-ți în mod regulat parola – având la dispoziție managerul de parole în care poți salva în mod securitat combinațiile alese, nu vei avea probleme din acest punct de vedere.
Ignoră cererile de prietenie suspecte – verifică persoanele care își doresc să îți devină prieteni pentru că de cele mai multe ori nu sunt ceea ce par să fie.

Evită accesarea linkurilor și reclamelor suspicioase – mediul digital este locul în care orice este posibil, dar nimic nu este oferit în mod gratuit. În spatele ofertelor „prea bune pentru a fi adevărate” se află un potențial atac cibernetic, care îți va expune datele și informațiile cu caracter sensibil.

Utilizarea unui program antivirus reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de securizare a conturilor de pe platformele de socializare. În plus, utilizatorul va fi protejat și împotriva altor genuri de atacuri cibernetice, precum psihing, malware, etc. De asemenea, ține cont și de următoarele ponturi:

• Nu partaja locația live și nici rutina zilnică pe rețele de socializare.
• Nu oferi date personale.
• Nu oferi prea multe detalii personale în secțiunea "Despre".

Într-un final, utilizatorul este cel care își poate asigura contul la cel mai înalt nivel de securitate. De aceea, pentru a-și păstra confidențialitatea și informațiile personale în siguranță, aplicarea acestor recomandări, alături de folosirea unui program antivirus de calitate, va ajuta la protejarea conturilor de social media pe termen lung.

Vizualizări: 402

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: