Pompierii de la Jilţ Sud au cerut explicaţii managerului Boza. Motivul!
12 angajaţi ai CE Oltenia de la formaţia de pompieri a carierei Jilț Sud au mers miercuri, 8 februarie, la sediul companiei pentru a cere clarificări managerului Sorin Boza. Aceştia au fost trimişi în concediu de odihnă forțat preț de o săptămână, iar la întoarcere și-au găsit remiza ocupată de pompierii Minprest. "Ei stau în remiză și noi afară, prin unitate", a spus unul dintre pompierii CE Oltenia. Pentru că vor să știe ce planuri are administraţia în ceea ce-i privește, nefiind emise decizii pentru mutarea lor în carieră, aşa cum se discuta anterior, aceștia au cerut clarificări directorului general.
Situaţia serviciului de pompieri de la cariera Jilț Sud este una încâlcită. Minprest a încheiat un contract cu CE Oltenia pentru a asigura serviciul de pompieri pentru această carieră, iar pompierii proprii au rămas astfel fără obiectul muncii. Practic, din data de 16 ianuarie, compania plătește și salariații proprii, dar și pe cei ai Minprest pentru același serviciu.
Pompierii CE Oltenia sunt nemulţumiţi de faptul că au fost trimiși o săptămână în concediu de odihnă forţat, iar la întoarcere autospeciala și lucrurile lor au fost scoase din remiza de pompieri care a fost ocupată de pompierii Minprest. Aceștia spun că Sorin Boza le promisese că merge miercuri la ei să discute despre această problemă, dar nu s-a ținut de cuvânt. Astfel stând lucrurile, au venit ei la CE Oltenia. "Noi vrem să rămânem pe posturile noastre. Am fost trimiși 5 zile în concediu de odihnă ca să poată să-i bage pe ei. Ei au venit de luna trecută, am prestat aceeași muncă în paralel. Ei n-au avut apă, mașină, n-au avut nimic. Noi ducem apă la populație de atâta timp, iar ei au luat confirmările stând acolo fără să facă nimic. Statul la dispoziție e cel mai ușor serviciu", a declarat Vasile Gârjoabă, pompier al CE Oltenia.
Sindicalist: Și-au băgat lipitori de afișe
Liderii sindicali spun că serviciul a fost dat către Minprest pe considerente politice. Aceștia mai spun și că CE Oltenia plătește mai mult către Minprest decât pentru serviciul asigurat de angajații proprii. "Peste noapte, după ce a venit PSD la putere, s-au gândit că le mai trebuie niște locuri, să-și bage lipitorii de afișe. S-au gândit să-i bage la Jilț Sud. S-a făcut acel contract fără o hotărâre de Directorat de externalizare sau închidere a activității, în care plătesc 464 de milioane lei vechi pe lună pentru această activitate, mai mult decât consumam cu sursa internă, cu care consumă în jur de 430 de milioane. Mașina noastră a fost scoasă în ploaie", a explicat sindicalistul Corneliu Gârjoabă.
Liderii sindicali spun că CE Oltenia avea 15 salariați la formația de pompieri, iar Minprest a adus 24. "Ieri au fost făcute două angajări la Minprest, alaltăieri încă două. Au fost făcute recent circa 20 de angajări la Minprest", a comentat un pompier. Directorul Minprest Serv Rovinari, Gabriel Giorgi, spunea acum câteva săptămâni că nu va face noi angajări pentru a acoperi acest nou contract.
Pompier CEO: Ei m-au trimis la cursuri
Pompierii companiei spun că nu este justificată înstrăinarea acestui serviciu mai ales că ei au fost formați în această meserie pe banii CE Oltenia. Unii spun că nici nu ar avea calificare să poată lucra pe alte posturi în carieră. "Cursurile le-am făcut pe banii CEO. Ei m-au trimis la cursuri și acum caută să se scape de noi. Vrem să rămânem pe posturile noastre. E ceva abuziv. Nu este justificată decizia companiei. Eu sunt conducător auto, nu văd ca ce aș putea lucra în carieră. Poate ceva de mecanică, dar după atâția ani în meseria asta", a spus Nicolae Belgiu.
După discuţii cu directorul companiei, sindicalistul Gârjoabă a spus că Sorin Boza nu renunţă la decizie. „Au spus că era ultimul serviciu de pompieri. Nu renunţă la decizie, dar să vedem ce posturi găsesc pentru oameni. Dacă vor fi mulţumiţi, nu îi dăm în judecată”, a spus Gârjoabă.