NFT-urile – noua categorie de recompensă populară printre jucătorii de pe platformele digitale de jocuri de noroc?

În anul 2014, lumea era martoră la lansarea primului jeton (token) nefungibil, denumit "Quantum". Era vorba despre un videoclip creat de către Jennifer McCoy, soția unul dintre creatorii acestui NFT, Kevin McCoy. Celălalt creator a fost Anil Dash. Valoarea acestui NFT la vânzarea în 2021 a fost de 1.47 milioane de dolari. Însă, „Quantum” nu este cel mai scump NFT comercializat până în 2024, cel mai valoros fiind „The Merge”, cotat la 91.8 milioane de dolari.

Valoarea totală a NFT-urilor este de 72.2 miliarde de dolari în 2024. Datorită popularității de care se bucură tehnologia blockchain printre utilizatorii la nivel global, NFT-urile au început să fie acordate ca recompense în cadrul diferitelor programe de loialitate din mediul digital. De exemplu, cazinourile online, precum https://mr.bet/ro, au creat programe care oferă tokeni nefungibili jucătorilor din categoria high rollers.

De ce sunt atât de atractive NFT-urile pentru jucătorii din cazinourile din spațiul virtual?
Jetoanele nefungibile sunt niște obiecte unice, sub formă de date, care sunt păstrate în registrul unei rețele blockchain. Acestea sunt disponibile că videoclipuri, fotografii, obiecte de artă, înregistrări audio, obiecte de colecție și altele. Printre avantajele oferite de tokenii nefungibili se evidențiază:

• Drept de proprietate real - chiar dacă este vorba despre niște active digitale, dreptul de proprietate este unul real, ceea ce înseamnă că deținătorii pot vinde sau schimba aceste articole.
• Oportunități de câștig - jocurile NFT se bazează în foarte multe cazuri pe mecanisme P2E (Play-to-Earn), astfel că jucătorilor li se oferă posibilitatea obținerii de recompense. Este o sursă excelentă de monetizare pentru cei care prezita abilități la jocurile de noroc.
• Active digitale cu un nivel ridicat de raritate - NFT-urile nu sunt articole de serie, ci sunt produse unice, iar acest atribut este mai mult decât suficient pentru a atrage colecționarii.
• Oportunitate de investiție - jetoanele nefungibile sunt strâns legate de criptomonede, ceea ce îi conferă plus valoare, mai ales dacă se înregistrează creșteri masive de preț.
• Obiecte autentice - tehnologia blockchain garantează autenticitatea și transparența. În plus, fiind vorba despre un sistem descentralizat, posesorii de jetoane nefungibile sunt asigurați că nimic nu este manipulat de către autoritățile centrale.

Datorită acestor elemente, viitorul NFT-urilor pare unul extrem de promițător. Potențialul tokenilor nefungibili este unul foarte mare, posibilitățile de evoluție fiind vaste. Noile jocuri de noroc, precum sloturile, au început să folosească diverse opțiuni de interoperabilitate, ceea ce permite utilizarea NFT-urilor și obținerea unor astfel de active în timpul jocului.

Criptomonedele reprezintă în acest moment cea mai securizată modalitate de plată. În plus, oferă și anonimitate crescută, viteză mare la procesarea tranzacțiilor și comisioane foarte mici. Mai mult decât atât, nivelul de acceptare al criptomonedelor la nivel global este în creștere. Aceste alternative la instrumentele de plata clasice (monede fiat) sunt recunoscute și utilizate într-un număr din ce în ce mai mare de regiuni ale lumii.

Care sunt cele mai scumpe NFT-uri vândute până în 2024?
Atrași de această formă de deținere a unei proprietăți virtuale, dar care a cărei valoare poate fi cuantificată în sume reale, mulți colecționari au licitat pentru achiziționarea unui NFT. În 2021, "The Merge", o operă de artă digitală care îi aparține artistului PAK a fost vândută pentru 91.8 milioane de dolari.

Pe locul secund în topul celor mai scumpe NFT-uri figurează "Everydays: The First 5000 Days", care s-a vândut pentru 69.3 milioane USD. Este vorba tot despre o opera de artă digitală, care îi aparține artistului Beeple (Michael Winkelmann). "Clock" este o altă creație a artistului PAK, în colaborare cu Julian Assange, care s-a vândut pentru 52.7 milioane de dolari.

Lista celor mai valoroase NFT-uri comercializate până în 2024 mai include și următoarele jetoane nefungibile:

• Human One - 28.9 milioane de dolari (creație a artistului Beeple)
• CryptoPunk#5822 - 23.7 milioane de dolari (creație Larva Labs)
• CryptoPunk#7523 - 11.8 milioane de dolari (creație a companiei Larva Labs)
• TPunk#3442 - 10.5 milioane de dolari (creat de brandul Larva Labs)
• CryptoPunk#4156 - 10.3 milioane de dolari (parte a colecției CryptoPunk)
• CryptoPunk#5577 - 7.7 milioane de dolari (obiect de artă digitală creat de Larva Lbas)
• CryptoPunk#3100 - 7.58 milioane de dolari (o creație a aceleași companii)


Colecția CryptoPunk conține diverse capete digitalizate de oameni, extratereștri, zombie și  maimuțe, într-un format pixelat. Majoritatea NFT-urilor din această colecție sunt oameni, iar 24 dintre acestea sunt capate de extratereștri și 9 sunt capete de maimuță.

Este cât se poate de clar că se discută deja despre o piață cu astfel de obiecte digitale, că există clienți interesați și gata să facă achiziții de astfel de produse. Prin urmare, jucătorii de pe platformele iGaming pot ajunge în situația de a câștiga în mai multe moduri atunci când își joacă jocurile favorite. Iar, jetoanele nefungibile, nu reprezintă decât cireașa de pe tortul cu multiple recompense disponibile la operatorii de casino crypto din spațiul virtual.

Vizualizări: 355

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: