Greva foamei la CE Oltenia. Vor salarii mari, nu profit! Reacția companiei
Circa 40 de mineri și energeticieni afiliați la Sindicatul Mine Energie Oltenia au intrat marți în greva foamei, în fața sediului Complexului Energetic Oltenia. Oamenii vor salarii mai mari pentru cei peste 13.000 de angajați. Administrația ar vrea o negociere a salariilor în primăvară, dar SMEO vrea majorări de la 1 decembrie. Sunt bani, spun sindicaliștii, câtă vreme administrația estimează un profit de 100 de milioane de dolari. Așa cum era de așteptat, împotriva greviștilor de la SMEO nu s-a poziționat administrația, ci Federația Națională Mine Energie.
Protestul a fost declanșat ca urmare a faptului că luni, la comisia mixtă, sindicatul nu a primit răspunsuri satisfăcătoare la cele două solicitări ale sale. Este vorba de majorarea salariilor de la 1 decembrie și de formarea unui fond de premiere din economia la fondul de salarii, prin care să fie eliminate anumite discrepanțe salariale înainte de negocierea noului CCM din primăvară.
Președintele SMEO, Gabriel Căldărușe, a spus că administrația nu a avut răspunsuri la cererile lor, pentru că președintele Directoratului, Sorin Boza, nu a fost prezent. „Comisia începea la ora 14, iar la fără un sfert a plecat din unitate cu alte treburi”, a spus Căldărușe, acuzându-l pe Boza de sfidare.
FNME: I-a trimis Ciurel
Prim-vicepreședintele FNME, Constantin Mitrescu, susține că cei de la SMEO au fost trimiși la protest de fostul manager Laurențiu Ciurel. „I-a trimis Ciurel, în opinia mea”, a spus Mitrescu, care a menționat că la ședința comisiei mixte părțile au căzut de acord pe modalități de creștere a unor venituri chiar și cu 30% în lunile octombrie, noiembrie și decembrie. „La comisia mixtă toată lumea a fost de acord ca toți salariații să primească aproape 30% pe lunile octombrie, noiembrie și decembrie prin programarea la lucru. Va fi respectată acea clauză din Contractul Colectiv de Muncă pentru a reduce discrepanțele. Toți au cerut asta. Va fi o creștere salarială începând din ianuarie, cam toată lumea a agreat asta”, a spus Mitrescu la Radio Infinit.
CEO: A fost semnat un acord
Complexul Energetic Oltenia a anunțat într-un comunicat că a semnat un acord cu toate federațiile după comisia mixtă de luni, prin care a fost stabilită modalitatea de alocare a drepturilor salariale aferente orelor suplimentare. CE Oltenia a spus și cum va fi distribuită economia la fondul de salarii: „Menționăm că orice economie înregistrată la fondul de salarii prevăzut în BVC 2017 va fi distribuită salariaților, conform prevederilor art.153 din CCM (din economia realizată la fondul de salarii, estimată în ultimul trimestru al anului, se va constitui un fond pentru armonizarea salariilor angajaților cu salarii mici), această acțiune urmând a fi realizată în luna decembrie”.
Administrația mai arată în comunicat că despre majorări salariale se va putea vorbi anul viitor dacă anul va fi încheiat pe profit.
Boza, acuzat că sfidează salariații
Salariații aflați în greva foamei au spus că discrepanțele salariale sunt de ani buni, în sensul că un lăcătuș de la o carieră are salariul mult mai mic decât un lăcătuș de la altă carieră, deși face aceeași muncă. Discrepanțele vin din faptul că salariații provin din societăți diferite - SNLO și complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova - care au fuzionat în 2012 în actualul Complex Energetic Oltenia.
„Nu facem greva foamei pentru că ne place să stăm în fața sediului Complexului Energetic Oltenia. Am ajuns la această formă de protest pentru că oamenii din carieră sunt nemulțumiți. Salariile au ajuns de mizerie. Suntem cu foarte puțin mai sus de salariul minim pe economie. Nu mai putem rezista cu familiile noastre în aceste condiții”, a spus unul din greviștii foamei.
Un alt grevist a spus care este dorința lui: „Rezerva la fondul de salarii să fie împărțită în mod egal la toți salariații complexului, iar din decembrie să avem o creștere salarială. În rest nu dorim nimic”.
La rândul lui, liderul greviștilor, Gabriel Căldărușe, susține că revendicările sunt unele simple și ușor de soluționat: „Domnul Boza îi sfidează pe cei 13.000 de angajați. Aveam programată ședința comisiei mixte luni, la ora 14.00. Mi se pare total anormal ca la fără un sfert să plece din sediu CEO și să nu participe la această ședință. Considerăm că ignoră și sfidează 13.000 de oameni. E bine să stai la căldură cu o remunerație fantastică fără să țină cont de ce este afară, fără să țină cont de efortul pe care îl fac salariații din cariere și termocentrale”.
CUM SE ÎMPART BANII
Un act adițional al CCM prevede cum va fi împărțită economia la fondul de salarii: „Din economia realizată la fondul de salarii, estimată în ultimul trimestru al anului 2017, se va constitui un fond pentru armonizarea salariilor angajaților cu salarii minime corespunzătoare fiecărei meserii/ funcții. Armonizarea salarială se va stabili de comun acord cu organizațiile sindicale semnatare. Se va avea în vedere cu prioritate modificare limitelor minime de salarizare dar nu mai mult de 25%”.