FNME cere demiteri de directori şi salarii mai mici pentru şefi
Liderii sindicali din Federaţia Naţională Mine Energie cer salarii plafonate pentru directori şi demiterea celor veniţi în ultimele luni din afara companiei pe funcţii de conducere. Cer în special demiterea de urgenţă a directoarei de la Resurse Umane, Petra Patricia Pătraşcu. „Când greşeşti de două, de trei ori, nu mai e greşeală, e intenţie”, a spus Dumitru Pârvulescu, preşedintele FNME. Mai mult decât atât, sindicaliştii avertizează că nu vor accepta niciun fel de restructurare de personal dacă administraţia nu adaptează salariile şefilor la situaţia grea din companie.
Consiliile de conducere ale sindicatelor afiliate la FNME şi din Sindicatul Naţional Petrom Energie s-au întrunit duminică, 13 martie, la Rovinari, pentru a stabili un program de acţiuni sindicale „determinate de incoerenţa actului managerial al societăţii, a lipsei de transparenţă a Directoratului şi a Consiliului de Supraveghere, care pun în pericol funcţionarea în siguranţă a instalaţiilor din termocentrale şi a utilajelor din unităţile miniere”, se arată într-un comunicat semnat de preşedinţii celor două organizaţii sindicale.
Pătraşcu nu a rezolvat problema claselor date abuziv de Ciurel
În urma consultărilor de duminică, liderii sindicali din cele două federaţii au luat decizia de a cere demiterea şefei de la Resurse Umane, pentru că, spun ei, nu a respectat înţelegerea dintre sindicate şi administraţie de la ultima şedinţă a comisiei mixte. „Solicităm în regim de urgenţă demiterea directorului de resurse umane pentru întârzierea nejustificată a corectării inechităţilor salariale făcute de fosta conducere prin nerespectarea criteriilor stabilite şi nerespectarea hotărârii Comisiei Mixte din 18 februarie 2016, privind modalitatea de calcul a sporului de noapte şi acordarea în regim de urgenţă a diferenţelor cuvenite salariaţilor”, se arată într-un comunicat trimis de organizaţiile sindicale după şedinţă.
Liderul FNME, Dumitru Pârvulescu, a spus că CE Oltenia trebuia să rezolve problema legată de armonizarea salariilor angajaţilor şi că nu a făcut acest lucru. „Treaba cu clasele era atât de simplu de pus în aplicare. Dacă vorbeşti de echilibrare, cum o faci? După nişte principii. Ce clase medii are fiecare subunitate? Acolo unde trebuia să anuleze tot, cum a anulat şi chestia aceasta cu directorimea, şi acolo unde era clasă mică trebuia să dea mai mare, unde era medie mai mare, mai puţin. Se făcea într-o zi, strict pe calculator. Nu trebuia filozofie. Dacă nu şti să faci o chestie din aceasta, ce să mai vorbim noi să facă avioane. Când ea nu ştie nici să facă o praştie”, a comentat Pârvulescu.
Cer reducerea salariilor şefilor
Cei din FNME au anunţat că nu vor fi de acord cu niciun fel de program de concedieri de personal dacă administraţia CE Oltenia nu va reduce şi salariile şefilor din companie şi nu va da afară pe cei angajaţi după restructurările de personal din vara lui 2015, din exterior. „Organizaţiile noastre nu vor accepta aplicarea unui program de concedieri colective până nu va fi retras din companie personalul de conducere adus din afară şi cer plafonarea salariilor conducătorilor la o valoare care să fie în concordanţă cu situaţia economico-financiară a unităţii”, au mai transmis sindicaliştii.
Căldăruşe: Vina aparţine domnului Mitrescu
Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldărușe, a spus referitor la plata orelor de noapte prestate de salariați că din vina lui Constantin Mitrescu nu s-a rezolvat problema până acum."Actual adițional intră în vigoare cu data de 1 martie. Discuțiile pentru luna ianuarie și februarie au fost acolo că vor fi plătite. Problema este că domnul Marciuc, care este practic președintele comisiei de negociere, a fost la acea comisie privind strategia energetică. Înlocuitorul domnului Marciuc ca președinte e domnul Mitrescu. Acum, dumnealui nu știu ce o fi semnat, din dorință, din neștiință, din înțelegere, n-a fost atent și n-a fost prins în acel proces verbal urmând ca marți, în comisia mixtă să rezolvăm și plata orelor respective și să le bage foarte repede. Marți se rezolva această problemă, dar faptul că n-a fost rezolvată până acum, din punct de vedere sindical, vina îi aparține în totalitate domnului Mitrescu", a declarat Gabriel Căldărușe, președintele SMEO.
Mitrescu: Căldărușe e bătut în cap!
Sindicalistul Constantin Mitrescu a spus că înțelegerea cu administrația legată de plata orelor de noapte integral pe primele două luni ale anului a fost prinsă şi în procesul verbal al şedinţei şi că va dovedi acest lucru. "Domnul Căldăruşe e bătut în cap şi îi aduc aminte dacă a fost acolo şi spune aşa ceva că, chiar nu am trecut mai departe până nu s-a consemnat în procesul verbal. Lucrul acesta este consemnat în procesul verbal. Am făcut comisie mixtă pentru interesul salariaţilor. Faptul că ne-am înţeles şi am încheiat acord şi în continuare nu se respectă vom lua aceste decizii pentru proteste, pentru că sunt nişte lucruri care afectează direct oamenii. Este consemnat în procesul verbal şi o să vă fac şi dovada. Şi el a fost acolo şi a ieşit şi a spus că s-a rezolvat", a comentat Constantin Mitrescu.