Expropriaţii de pe centură îşi donează obiectele la Muzeu

Muzeul Judeţean Gorj şi-a îmbogăţit ieri colecţia de obiecte etnografice după ce un cetăţean din cartierul Romaneşti a ales să doneze toate obiectele străvechi instituţiei de cultură din oraş. Reprezentanţii Muzeului Judeţean au spus că este vorba de obiecte etnografice şi de uz casnic vechi de aproape 80 de ani şi că vor fi expuse la Muzeul de la Curtişoara. Muzeul Judeţean mai are în patrimoniu astfel de obiecte şi din zona Rogojelu sau Peşteana.

Războaie de ţesut, lămpi pe gaz, oale, un televizor şi două radiouri au ajuns ieri în patrimoniul Muzeului Judeţean ”Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu. Obiectele, vechi de peste 80 de ani, au fost donate de un cetăţean din cartierul Romaneşti, a cărui casă va fi demolată în vederea construirii centurii ocolitoare. Reprezentanţii instituţiei de cultură au spus că obiectele vor fi expuse la Muzeul Etnografic din Curtişoara. ”A venit un cetăţean, Dumitru Drăguţ, din Romaneşti şi ne-a donat diferite obiecte de etnografie, războaie de ţesut, oale de diferite tipuri şi dimensiuni de acum 80-100 de ani, lămpi vechi, săpăligi folosite în agricultură, un televizor, două radiouri care vor intra la Muzeul Judeţean şi vor fi expuse la Muzeul Etnografic Curtişoara. Casa respectivă am înţeles că se demolează pentru că trece drumul ocolitor în zona respectivă şi mai are unele obiecte care urmează să le aducă la muzeu”, a spus Gheorghe Calotoiu, arheolog.

Amintiri pentru posteritate

Cei care donează astfel de obiecte Muzeului Judeţean nu se aleg cu recompense băneşti, ci mai degrabă cu recompense sufleteşti. ”Oamenii aduc obiectele vechi la muzeu şi noi le înregistrăm acolo cu numele lor şi rămân pentru posteritate, lucru deosebit şi pentru ei şi pentru noi pentru că arată îndeletnicirile şi obiectele pe care le foloseau ţăranii din zona respectivă acum 100 de ani. Am mai găsit astfel de obiecte şi în zona Rogojelu, tot obiecte de uz casnic. Muzeul le restaurează, le conservă şi le arată şi vizitatorilor”, a adăugat Gheorghe Calotoiu, arheolog.

EXPONAT

Cel mai vechi exponat al Muzeului Judeţean rămâne acel mamut Borsoni care are în jur de 6,8 milioane de ani vechime, mastodont care a fost descoperit de mineri în zona Peşteana Jiu şi care se află în prezent expus în Muzeul Judeţean din Târgu Jiu.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: