De ce sunt homosexualii dușmanii liderilor europeni autocrați și conservatori
SUA, Rusia, Ungaria, Polonia, Turcia - dictaturi mai mari sau mai mici. Regimurile autocrate ale celor patru țări diferă în multe puncte, dar sunt unite de o idee comună: drepturile homosexualilor trebuie limitate sau chiar interzise. Dar de ce?
Atât Trump, cât și Putin, Orban, Kaczynski și Erdogan sunt lideri auto-declarați conservatori. Toți iau un sentiment extrem de puternic precum nostalgia și îl folosesc împotriva noastră. Știți cum până și cele mai sinistre amintiri (de pildă, suferințele și traumele din comunism) devin plăcute, atunci când sunt trecute prin filtrul nostalgiei? Îți amintești cu plăcere aproape tot ce ți s-a întâmplat când erai tânăr. Ei bine, despre asta vorbesc cei cinci. Trump spune că ”o să facă America grozavă din nou”, deși toți indicatorii arată că SUA nu a fost niciodată, în istoria ei, mai ”grozavă” decât era când Obama și-a încheiat al doilea mandat. Ceilalți patru colegi de doctrină ai lui Trump fac și ei apel la întoarcerea către ”tradiții”, adică la un trecut unde totul era mai simplu.
Trucul autocraților: simplificare și dictatură în schimbul unui sentiment de siguranță
Vă puteți întreba (și pe bună dreptate) de ce votează mulți oameni pentru puteri sporite, ba chiar nelimitate, ale unui singur om. Răspunsul este dureros: pentru că e multora li se pare foarte simplu și foarte reconfortant ca toată autoritatea să fie deținută de o persoană care să nu poată fi contestată, un lider mai presus de orice dubiu. Mulți dintre semenii noștri, speriați de viteza cu care se desfășoară (și în general evoluează) lucrurile, consideră că să nu li se permită libertatea de a alege este o salvare.
Și aici intervin homosexualii sau trans-genderii, care complică lucrurile nepermis. În majoritatea statelor, trecutul, deci tradiția, vin la pachet chiar cu scoaterea homosexualității în afara legii. Chiar și-n liberala Anglie, acum 65 de ani, un erou de război care putem spune că a câștigat războiul Aliaților grație minții sale sclipitoare, Alan Turing, a fost găsit vinovat în trei capete de acuzare după ce a mărturisit că a făcut sex (cu acordul ambelor părți) cu un tânăr de 19 ani. Turing a fost ulterior castrat chimic. Și se întâmpla în 1952, când Turing era, practic, un erou mondial.
Drepturile minorităților sexuale: o bătălie esențială în războiul dintre tradiție și progres
Prin urmare, pentru liderii autocrați care vor întoarcerea la ”cum era”, interzicerea drepturilor homosexualilor a devenit o bătălie mai degrabă simbolistică. Începând de la prăbușirea URSS, în 1991, viața a devenit sub toate aspectele mult mai complicată, în mare parte datorită faptului că libertățile individuale au crescut, iar tehnologia și știința au avansat furibund, cot la cot cu acestea. Iar identitatea și orientarea sexuală a unor oameni care nu sunt așa cum statul, legea și tradiția stabileau că trebuie să fie, devin o miză atât pentru militanții pentru drepturile omului, cât și pentru cei care li se opun și doresc întoarcerea la tradiție. Orientarea sexuală a devenit, astfel, un câmp de bătălie a două ideologii.
Un fenomen edificator în acest sens e reprezentat de participarea tot mai multor persoane heterosexuale la marșurile ”Pride” ale homosexualilor. S-a întâmplat recent și în București, unde e posibil ca pentru prima oară numărul heterosexualilor să fi fost mai mare decât al homosexualilor, la un marș al acestora din urmă. În Ungaria, Rusia, Polonia și Turcia, heterosexualii participă la marșurile gay în semn de protest împotriva puterilor tot mai restrictive. În țări ceva mai evoluate precum Canada, participarea a însuși primului ministru la marșurile gay a devenit aproape o ”tradiție” (sesizați ironia?), pentru că în țările evoluate puterea vrea să transmită oamenilor mesajul că nu trebuie să le fie frică să fie ceea ce sunt.
Așadar, conservatorii promovează întoarcerea la un trecut mai cenușiu, dar în care viitorul oamenilor era mai bine trasat, mai previzibil și, implicit, oferea cetățenilor un sentiment de confort psihic și siguranță. De partea cealaltă, progresiștii spun că omenirea a mers înspre bine de la căderea regimurilor totalitare din Europa și, în ciuda faptului că recunosc că lucrurile nu mai sunt la fel de simple cum erau, spun că nu ne putem permite să ne întoarcem în acele vremuri. Nu este încă deloc clar cine va câștiga acest război, dar noi ne-am pune banii pe progres. În ciuda unor mici victorii ”intermediare” ale părții adverse, cum a fost cea a lui Trump, care a interzis trans-sexualii în armată.
A.M.