Condescu prezice închiderea complexelor energetice în şase luni
O jumătate de an, cam atât ar mai avea de trăit actualele entităţi energetice din Oltenia, dacă luăm de bună o declaraţie pe care Marin Condescu a făcut-o la sfârşitul săptămânii trecute. Vorbele au fost rostite în faţa reprezentanţilor celor mai importante instituţii internaţionale care finanţează România în momentul de faţă.
Marin Condescu a participat la o întâlnire cu oficiali ai Fondului Monetar Internaţional, cu cei ai Băncii Mondiale şi ai Uniunii Europene, cărora le-a prezentat situaţia existentă în sistemul minier şi energetic, liderul sindical explicând şi de ce este nevoie de înfiinţarea cât mai rapidă a noii companii Electra.
Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie a stat la aceeaşi masă cu Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în ţara noastră, discuţiile cu oficialii străini fiind similare celor purtate joi seara cu premierul Emil Boc şi cu ministrul economiei, Ion Ariton. Condescu a profitat de ocazie pentru a le spune şi reprezentanţilor forurilor străine că, dacă actuala putere nu reuşeşte să realizeze Electra, complexele energetice din Oltenia îşi vor închide porţile. Criticat în discursul lui Condescu a fost însă Fondul Proprietatea, cel care până acum a făcut tot ce a putut pentru a bloca apariţia noii companii, în calitate de acţionar minoritar la complexuri.
„Am prezentat poziţia de neînţeles a Fondului Proprietatea, care se opune prin reprezentanţii săi înfiinţării companiei Electra. Fondul este acum listat la Bursă, dar văd că are interesul să aibă acţiuni la trei unităţi care în şase luni vor da faliment dacă nu apare această companie. Unul dintre reprezentanţii săi este polonez şi ştie foarte bine cum s-a restructurat acolo sectorul minier şi energetic şi noi vrem să facem în România acelaşi sistem ca în Polonia, Germania sau Cehia. Am şi întrebat dacă există alte reguli pentru noi şi mi s-a spus că nu. Am prezentat şi cum reuşeşte statul să ceară penalizări pentru activităţile economice pe care tot el le blochează financiar şi eu sper ca lucrurile să se îndrepte pentru că aşa nu se mai poate continua”, afirmă liderul sindical.
De azi ar urma să se reia şi discuţiile purtate la Ministerul Economiei în baza celor convenite în protocolul semnat de Condescu şi Ariton la Târgu Jiu, liderul sindical anunţând că, de acum încolo, la dezbateri va fi prezent şi un reprezentant al Fondului Proprietatea. Preşedintele FNME este de părere că FP va accepta în cele din urmă înfiinţarea Electra, în caz contrar acţiunile deţinute la complexuri urmând să valoreze zero lei.