Ciobotărică vorbeşte despre situaţia financiară a CEO. Ce se întâmplă cu salariile?
Laurenţiu Ciobotărică, directorul Diviziei Financiare din cadrul CE Oltenia, a făcut mai multe precizări în privinţa situaţiei financiare a companiei. După întâlnirea de luni cu sindicatele, nu toți liderii au înțeles același lucru. La solicitarea Pandurul, Ciobotărică a lămurit câteva aspecte ale discuției din comisia mixtă. Directorul susține că există lichidităţi pentru plata salariilor, iar rectificarea bugetului este atributul AGA. De asemenea, el spune că până când se va realiza rectificarea, se discută pe actualul buget al companiei, dar dă asigurări că nu sunt probleme cu acordarea salariilor.
Reporter: După întâlnirea cu sindicatele, unii lideri au spus public că urmează să fie taiate salariile. Este adevărat?
Laurenţiu Ciobotărică: Astăzi a fost o discuție foarte constructivă, din punctul meu de vedere. Administrația a prezentat partenerilor sociali, deci implicit salariaților companiei, pentru că au reprezentare, situația financiară a societăţii la 10 luni. Nu suntem extrem de departe de ceea ce ne-am propus pentru acest an, cu toate dificultățile întampinate, însă nu suntem nici acolo unde ne-am propus să fim. Toți participanții la discuții au înțeles că nu au fost realizate obiectivele companiei în întregime. Ca urmare, conform tuturor principiilor care guvernează o companie de stat, trebuie sa respectăm prevederile legale cu privire la execuția bugetului de venituri și cheltuieli. Și aici exemplific pentru o mai bună înțelegere, doar un articol din ordonanța 26 din 2013, aprobată prin HG 627 din 2016, articolul 10 dacă nu mă însel...citez din memorie: cheltuielile salariale și numărul de personal la sfârsitul anului aprobate prin bugete de venituri și cheltuieli reprezintă limite maxime, care nu pot fi depășite, în caz de depășiri sau nerealizări de venituri totale aprobate, situația de faţă la CEO, se pot efectua cheltuieli proporționale cu gradul de realizare a veniturilor totale. Am prezentat partenerilor sociali câteva scenarii prin care putem respecta aceste principii. Este eronat că se discută de "tăieri salariale". Consumăm în anul 2016 bugetul aprobat, inclusiv fondul de salarii. Nu putem analiza performanţa companiei doar prin ceea ce se întâmplă în luna decembrie. Respectăm principiul proportionalităţii și al integralităţii.
Luna decembrie este cumva diferită de restul lunilor din an, și datorită numărului mare de zile libere plătite, cred ca sunt 7 în acest an, exceptând desigur personalul din tură și personalul din flux continuu în general pentru orice companie energetică, mai ales iarna. Ceea ce am spus sindicatelor, consultări vor mai avea loc până la sfârșitul anului, este că vom găsi împreună soluții pentru a răsplăti echitabil munca colegilor noștri, fie că e vorba de plata orelor suplimentare, a zilelor de sărbători legale, sâmbete duminici etc., dar și de a încerca împreună să găsim soluții pentru încadrarea în bugetul aprobat în acest moment. Pentru că noi analizăm o execuție raportată la un buget aprobat. Și sunt soluții. Trebuie doar acceptate. Asa cum am mai spus, trebuie analizat bugetul în integralitatea lui: zile de repaus, zile plătite cu 75% în care nu s-a produs nimic, numărul total de posturi din an raportat la producția realizată. Am amintit faptul că veniturile salariaților nu au fost diminuate faţă de buget chiar dacă nu s-a produs nimic în anumite perioade. Această "taiere" de care vorbiți dumneavoastră este de fapt un raport echitabil între indicatorii de eficienţă aprobați și realizați pe întreg anul 2016. Chiar dacă impactul poate fi simțit în ultima luna din an. Însă raportat la veniturile medii obținute în acest an, ele sunt net superioare gradului de îndeplinire ai indicatorilor.
Rep: S-a înteles că aţi transmis că nu se va face rectificarea, motiv pentru care s-au încins spiritele. Cum comentaţi?
L.C: Nimeni din directorat nu a transmis acest lucru. Deși colegii din sindicate în repetate rânduri au făcut trimitere la întâlnirea de la minister legată de rectificarea bugetară, analiza s-a făcut strict raportat la bugetul aprobat și am cerut acest lucru încă de la început. De altfel, analiza execuției bugetului la 10 luni a fost prezentată pe același buget aprobat. Iertați-mă, dar eu sunt director financiar. Discut pe cifre și pe sume aprobate astăzi. Dacă mâine se schimbă ceva, este evident ca discuțiile vor fi actualizate pe noua stare de fapt.
Rep: Există vreo posibilitate, ca în cazul în care rectificarea bugetară, nu va fă făcută anul acesta, compania să se afle în imposibilitatea plăţii salariilor?
L.C: Minerii și energeticienii nu au rămas niciodată fără salarii. Mai bine de două luni din acest an am funcționat cu o medie de sub 1000 de Mwh. Știți ce inseamnă asta? Că în acele luni acționarii ar fi trebuit să aducă bani de acasă. Sau să nu mai plătească salarii. Ce s-a întâmplat? Am acceptat o situație în care am fost criticați de toată lumea: două luni eșalonate la bugetul statului, o perioadă dificilă cu restanțe la partenerii de afaceri, cheltuieli mai mici, investiții mai mici. Totuși, am reușit în acest an să achiziționam toate certificatele pe 2015, inclusiv o parte din obligația pe 2016, și ne vom conforma și în acest an, am plătit toate datoriile la bănci aferente acestui an, am plătit toți furnizorii, am realizat și investitii. Trebuie să separăm execuția bugetară de lichidități. Compania are bani pentru plata salariilor, aşa cum a avut mereu. Eu discutam mai sus de încadrarea în buget a cheltuielilor aferente salariilor care nu are legătură cu lichiditățile companiei. Știu ca voi supăra o parte din colegi dacă voi da un exemplu, însă îmi asum acest lucru: deficitul din acest an raportat la un salariat este echivalent cu acelui adaos de Crăciun de 550 lei. Sau este echivalent cu cota de cărbune care a fost acordată, deși nu era imperativă în CCM, la care adăugăm un post neplătit în decembrie şi care poate fi recuperat în ianuarie sau februarie. Sau este echivalent cu 5 posturi neplatite în decursul unui an.
Oricare din aceste variante, văzute din perspectiva unei singure luni pare tragică pentru cei peste 14 mii de salariați. Altfel, acest "deficit" intens discutat astăzi și mediatizat de dumneavoastră, la un buget de salarii de peste 900 de milioane de lei înseamnă fix 1% din fondul de salarii din acest an. Ca să aveți o comparație, veniturile totale vor fi realizate în acest an în proporție de aproximativ 95%. Faceți și dumneavoastră calculele şi apoi verificam și principiul proporționalității. Sunt convins că la următoarea întâlnire, toate aceste lucruri vor fi explicate mai bine și sunt sigur ca vor fi înțelese la fel de bine.
Sunt convins, şi aici vorbesc în numele meu, că majoritatea colegilor înţeleg situaţia dificilă cu care se confruntă compania şi eforturile pe care le facem cu toţii pentru a continua împreună. Nu trebuie să ne lovim de un mic obstacol. Avem obiective mult mai mari de realizat împreună. Trebuie să fim solidari, atât pentru noi, cât şi pentru imaginea noastră în piaţa de energie. Sunt convins că vom găsi împreună soluţii şi că micile inconveniente de azi vor fi răsplătite înzecit în viitor. Fie şi prin faptul că acceptăm 99%, poate anul viitor vom avea parte de 101%.