Ciobanu, ţinută la distanţă de cei care i-au dat şpagă
Zi de 13 cu noroc pentru fosta şefă de la Direcţia Publică de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Teodora Ciobanu nu mai este de ieri în arest la domiciliu, magistrații plasând-o pe aceasta sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile. Ciobanu are interdicţie de a lua legătura cu martorii din dosar, mulţi dintre ei fiind cei cărora li s-a cerut şpagă pentru angajări.
Decizia a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova, care au admis contestaţia depusă de Ciobanu la decizia de la începutul lunii a Tribunalului Gorj, prin care măsura arestului la domiciliu era prelungită de magistraţii gorjeni. Cei din Bănie au fost ieri de altă părere şi au decis că fosta directoare poate să plece de acasă de acum încolo, dar să nu depăşească limitele teritoriale ale României.
„Admite cererea inculpatei Ciobanu Teodora Cristina (…) de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu (...) cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durata de 60 zile, respectiv de la 13.08.2015 la 10.10.2015 inclusiv. În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen. pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpata Ciobanu Teodora Cristina trebuie să respecte următoarele obligaţii : a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia com. Băleşti-jud Gorj, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată”, a stabilit instanța.
Magistrații au decis ca în următoarele două luni inculpata să poată părăsi teritoriul României doar dacă obține acceptul instanței, judecătorii interzicându-i acesteia, în același timp, să ia legătura cu martorii din dosar. „Să nu se apropie de martorii Taşcău Nicolae, Taşcău Elena, Măruţă Mihaela, Manasia Alina Rodica, Manasia Dorinel, Bojincă Constantin Cosmin, Bojincă Laura, Taşcău Maria-Janina, Jugravu Nicoleta-Simona, Gridan Ioana, Ridichie Adina-Ramona, Calotă Camelia-Elena, Băltăreţu Diana-Cornelia, Ruszkovan Carmen, Piluţă Nela-Graţiela, Bălţoi Luminiţa, Viezure Dumitru, Jianu Laura, Geamănu Gabriela, Gogan Gabriel, Hoadrea Floarea, Jianu Laura, Şişiroi Lina-Elena, Angheloiu Maria, Mareşi Emilia, Toader Diana –Alice-Alina, Creţan Minodora-Maria, Calotă Anca-Mihaela, Tomoială Rodica, Popescu Adriana, Grecu Maria-Camelia, Păunescu Loredana-Claudia şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale”, a decis Curtea de Apel Craiova. În plus, magistrații au mai decis ca fosta șefă „să nu exercite nici o funcţie în cadrul Direcţiei Publice de Protecţie Socială Târgu Jiu”.
Teodora Ciobanu a fost reținută și, ulterior, arestată preventiv pentru scurt timp în luna mai, când se ocupa chiar de buna organizare a Zilelor Municipiului Târgu Jiu, ea fiind acuzată de procurorii DNA Craiova că făcea angajări sau promovări la Direcția pe care o conducea doar contra unor sume de bani. Procurorii susțin că aceasta ar fi pretins sume cuprinse între 4000 de lei și 3000 de euro, prejudiciul total fiind de circa 4000 de euro, posturile pentru care erau ceruți banii fiind de infirmier sau asistent medical. Dosarul fostei directoare a fost instrumentat de procurori cu ajutorul SRI și al Direcției Generale Anticorupție, după arestarea sa Ciobanu pierzându-și funcția, în locul său fiind numită Elena Crețan, consilier juridic în cadrul Primăriei Târgu Jiu.