CEO, parte într-o investiţie uriaşă! Unii şi-o doreau, alţii au respins-o!
Complexul Energetic Oltenia este implicat într-o investiţie de peste 120 de milioane de euro, realizată la Craiova de un grup de investitori elveţieni şi germani. Fabrica de lignină va fi amplasată în vecinătatea CET 2 Craiova, pe o suprafaţă de 4 hectare. Grupul Clariant a încercat să deschidă această fabrică pilot, ce foloseşte o tehnologie modernă, la Timişoara. Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu a prezentat-o ca pe o izbândă în faţa Timişoarei, dar primarul Robu a declarat că el a refuzat investiţia, pe motiv că era extrem de poluatoare cu substanţe chimice. La Gorj se ştiu prea puţine despre această investiţie, însă liderul PNL Gorj Dan Vîlceanu a declarat în conferinţa de presă că această investiţie ar fi trebuit să fie în Gorj, nu în Dolj.
Uniunea Europeană va finanţa grupul Clariant cu 120 de milioane de euro, iar Guvernul României 66 de milioane de lei sub formă de ajutor de stat. În România, investiţia va fi implementată de Clariant Products RO SRL. Firma a fost înfiinţată în iulie 2016 şi este fondată de diviziile Clariant din Germania, iar administratori sunt 3 nemţi şi un elveţian.
Pentru modificări ale Actului Constitutiv au fost mandataţi trei tineri români: Carmen Diana Georgescu din Bucureşti, Mihai Ioniţă din Bucureşti şi Cristi Adrian Porojanu din Argeş. Întâlniri cu oficialii CE Oltenia au avut loc şi joi, dar până acum se ştiu puţine lucruri despre această investiţie. De la CE Oltenia, aceştia ar cumpăra 10 MW, dar şi abur de la CET II.
Unii se laudă, alţii atacă
A vorbit despre această investiţie liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, care declara că ar fi fost bine ca aceasta să fie făcută în Gorj, nu la Craiova. „Aveam o oportunitate fantastică, de sute de milioane de euro. Cum să nu te intereseze? A fost directorul CEO de la Craiova, investiţia va fi la Craiova“, a spus Dan Vîlceanu.
Investiţia a fost asumată, în Dolj, de primăriţa Lia Olguţa Vasilescu. Ea spune că s-a bătut cu Timişoara pentru ca grupul Clariant să rămână în Oltenia. Primarul din Timişoara, Nicolae Robu, a declarat însă că el a refuzat investitorii deoarece poluau foarte mult. „Păi investitorii în cauză ar fi făcut orice să vină în Timișoara, numai că în Timișoara, câtă vrem sunt eu primar, n-o să vină nici un poluator! Știți ce produce acel investitor, stimați timișoreni și stimați craioveni? Etanol și alte substanțe chimice! Vreți așa ceva?!“, ataca aceasta pe Facebook.
CE Oltenia va vinde, se pare, acestor investitori abur de la grupul pe cogenerare, ceea ce practic ar fi fost imposibil la grupurile din Gorj, dar şi energie. De asemenea, din declaraţiile date de Olguţa Vasilescu presei din Craiova, Clariant are ca activitate industria chimică şi va produce lângă CET II bio-etanol, dar şi lignină, care vor fi folosite, printre altele, şi de către termocentrala din CEO. Lignina ar înlocui cărbunele, dar cantităţile pe care le-ar lua sunt mici, spun cei care cunosc cât de cât acest proiect.
De discuţiile cu investitorii s-a ocupa Dan Daşoveanu, consilier economic al lui Vasilescu. „La fabrică se va produce şi lignină, pe care o va folosi CET II în locul lignitului. Investiţia ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului viitor şi va fi realizată în vecinătatea CET II. Divizia care se ocupă de proiect este din Germania, iar fabrica lor de bio-etanol şi lignină va fi una pilot”, a mai explicat Dan Daşoveanu.