Cele 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre cafea
Cele cinci beneficii pe care ar trebui să le cunoști dacă ești un consumator al acestei băuturi incitante.
Cafeaua este o băutură care nu este potrivită pentru toată lumea. Mulți recunosc că nu sunt pe deplin treji până când nu au consumat cel puțin o cafea la micul dejun. Această băutură răspândită în întreaga lume este una dintre cele mai consumate. De fapt, după apă, este a doua cea mai consumată băutură din întreaga lume. O ceașcă de cafea este capabilă să îți dea energie pentru întreaga zi. Acum poți găsi cafea măcinată în orice magazin, fizic sau online, dar de când a fost descoperită această cultură specială, au trecut mulți ani. În prezent, există o diferență destul de mare între beneficiile și punctele sale negative, în sensul că primele sunt mult mai numeroase.
Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, se consumă peste 10 miliarde de cești de cafea pe an în întreaga lume. Nici România nu este străină de consumul intens de cafea. În ciuda faptului că o mare parte a populației o consumă, mulți nu găsesc beneficii în această băutură, deoarece conține cofeină, cea mai consumată substanță psihoactivă din lume.
Potrivit oamenilor de știință FDA, cofeina poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru majoritatea oamenilor. În funcție de caz, cafeaua poate prezenta un risc pentru persoana care o ingerează, de exemplu, în funcție de medicamentele pe care le ia, de starea de sănătate sau de sensibilitatea fiecăruia la efectele sale. FDA concluzionează că 400 de miligrame pe zi de cofeină (echivalentul a patru - cinci căni de cafea) nu este asociată cu efecte negative, deși trebuie luat în considerare gradul de sensibilitate al fiecăruia.
Cele 5 lucruri despre cafea pe care ar trebui să le știi
1. Cafeaua te ajută să fii mai atent. Cofeina este cea mai importantă componentă a cafelei, acționând în creier prin blocarea unui neurotransmițător, adenozina, care determină creșterea altor substanțe precum dopamina, ceea ce accelerează activitatea creierului. Potrivit mai multor studii efectuate la om, acestea arată cum cafeaua îmbunătățește funcția creierului. Acest lucru face ca oamenii care beau cafea să rămână treji mai mult timp, ceea ce poate provoca tulburări de somn.
2. Are nutrienti esentiali. Infuzia care provine din cafea are mulți alți nutrienți esențiali pentru organism. O ceașcă de cafea este considerată o sursă excelentă de antioxidanți în dieta occidentală, deoarece conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea fructelor și legumelor.
3. Cafeaua ajută la performanța sportivă. Unele studii au demonstrat existența unor îmbunătățiri ale andurantei bicicliștilor în comparație cu cele obținute la consumul unei băuturi placebo și studii recente indică faptul că, cofeina crește puterea în sport precum haltere. Mulți sportivi beau câteva căni de cafea înainte de a concura, deoarece cofeina crește nivelul de adrenalină.
4. Cafeaua este bună pentru creier. Poate îmbunătăți momentan funcțiile cognitive, deoarece prin stimularea sistemului nervos central, restabilește temporar nivelul de vigilență, îmbunătățește capacitatea de concentrare și elimină somnolența.
5. Ameliorează durerile de cap. Dacă te-ai trezit cu o durere de cap puternică după o petrecere bună, trebuie să știi că cafeaua poate ameliora mahmureala. Cofeina este vasoconstrictoare, așa că este adesea folosită împreună cu analgezice pentru ameliorarea rapidă a durerilor de cap. Efectul analgezic al cofeinei este favorizat și de interacțiunea acesteia cu alte analgezice, favorizând absorbția gastrică. Dar trebuie să știi că nici cafeaua nu face minuni, așa că dacă ai băut prea multă cafea s-ar putea să nu te ajute să treci de mahmureala.
Dincolo de cele cinci beneficii enumerate, ceașca de cafea sau de ceai de dimineața poate fi asociată și cu un risc mai scăzut de accident vascular cerebral și demență, potrivit unui nou studiu.
Dintre cei peste 360.000 de participanți studiati pe o perioadă de 10 până la 14 ani, cei care au băut 2 până la 3 căni de cafea, 3 până la 5 căni de ceai sau o combinație de 4 până la 6 căni de cafea sau ceai pe zi au avut cel mai scăzut risc de apariție. accident vascular cerebral și demență, potrivit cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Tianjin din China.