Ce spun politicienii despre situația de la CE Oltenia

Mai mulți politicieni au comentat în aceste zile situația de la Complexul Energetic Oltenia. Vă prezentăm câteva dintre opiniile apărute în spațiul public:

Cristina Prună, deputat USR, susţine că minerii de la Complexul Energetic Oltenia sunt primele victime ale taxei pe lăcomie: „Minerii de la CEO lucrează cu echipamente şi tehnologie învechite. Mulţi vin cu propriile unelte de-acasă, grupurile sanitare sunt mizerabile, iar tehnica folosită este de pe vremea comunismului, cu un randament foarte scăzut. Aşadar, au tot dreptul să protesteze pentru condiţii mai bune de muncă. Însă, cei de-acolo trebuie să privească realitatea drept în faţă, fără niciun fel de menajament. Preţul plătit de CEO pentru poluare, adică certificatele de CO2, este în continuă creştere. În acest context, taxa de 2% pe cifra de afaceri şi plafonarea preţului nu sunt decât lovitura de graţie, întrucât Guvernul blochează la un nivel insuficient viitoarele venituri ale companiei. În acest fel, CEO are toate şansele să se transforme într-o gaură neagră precum Complexul Energetic Hunedoara. Acest lucru periclitează şi şansele companiei de a se retehnologiza şi de a investi în noi linii de afaceri, precum capacităţi noi de producţie pe gaz sau regenerabile. Consecinţa? Locurile de muncă de la CEO vor fi şi mai nesigure, iar securitatea energetică a României va fi vulnerabilizată”, a spus deputatul USR Cristina Prună.

Victor Ponta, deputat de Gorj, președintele Pro România: "Legat strict de solicitările minerilor de la Compania Energetică Oltenia CEO - răspunsul este foarte simplu! Dragi mineri, prin Ordonanţa 114/2018 adoptată în 30 decembrie Dancila, Valcov şi Teodorovici au introdus o taxă de 2% pe cifra de afaceri a CEO (cam 65 milioane de ron/ an)/ aşa că voi nu prea aveţi de unde să primiţi bani pentru că tocmai i-au luat Dăncilă, Vâlcov şi Teodorovici (lor le-a crescut indemnizaţia de la 1 Ianuarie pentru că sunt demnitari)!"

Deputatul a ţinut să adauge şi faptul că CEO nu doar că nu are bani pentru creşterile salariale cerute de mineri, ci nici măcar pentru certificatele de CO2. Mai mult, Ponta susține că administrația companiei a falsificat raportările legate de stocuri. “Conducerea CEO nu a avut preocupare să facă rezerve de cărbune pentru iarnă şi a falsificat raportările / acum mai au cărbune pentru mai mult de o săptămână / dacă continuă greva sau vine vreme foarte rece trebuie închise Grupurile care produc energie din lipsă de cărbune".

Răzvan Nicolescu, consultant Deloitte şi fost ministru al Energiei: „Ce nu a spus nimeni este că, dacă OUG 114/2018 nu introducea taxa de 2% pe cifra de afaceri (aproximativ 65 milioane lei impact anual pentru CEO), salariile puteau fi mărite cu peste 20%, în condiţiile în care fondul total de salarii al CEO este de aproximativ 700 milioane de lei anual”.

Deputatul PNL Lucian Bode: „Sistemul energetic naţional se află pe buza prăpastiei. Avem un sistem energetic învechit, uzat fizic şi moral, avem un sistem energetic care are nevoie de finanţare, este subfinanţat în acest moment, dacă ne uităm la ultimul raport al băncii mondiale, spune că peste 30 de miliarde de euro ar fi necesari a fi investiţi în sistemul energetic naţional. (...) Am decis să îl invităm pe ministrul Energiei în Parlament. Fie că îl vom invita la Ora Guvernului, fie vom depune o moţiune simplă, să răspundă la aceste situaţii grave în care se află sistemul energetic naţional”.

Vizualizări: 4,143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: